Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten willen eerst geld van nieuw kabinet

Gemeenten willen eerst geld van nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten in Nederland willen van een nieuw kabinet eerst harde toezeggingen over meer geld, voordat er afspraken gemaakt kunnen worden over onder andere woningbouw, uitvoeren van het klimaatakkoord en sociale samenhang. "Pas als het lekkende dak is gerepareerd kunnen we samen bouwen aan de toekomst", zo staat in een resolutie die het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag aan de leden voorlegt op de algemene ledenvergadering.

Volgens het VNG-bestuur wijst "onderzoek na onderzoek" uit dat gemeenten met ernstige financiële problemen kampen. "Taken en middelen zijn niet in balans en structurele oplossingen zijn nodig. Het herstellen van de financiële positie is een belangrijke voorwaarde om verder te kunnen op andere terreinen."

Gemeenten hebben er de laatste jaren door decentralisatie steeds meer taken bij gekregen, maar daarvoor niet meer geld gekregen. Volgens de VNG komt dat ook omdat de bestuurlijke verhoudingen in Nederland niet op orde zijn. Ook daaraan moet volgens de organisatie dringend iets gebeuren, zodat de stem van de gemeenten in Den Haag beter wordt gehoord. De VNG wil dat een verbetering van de verhoudingen tussen het Rijk en decentrale overheden bij wet wordt geregeld. Provincies en waterschappen ondersteunen die actie, aldus de VNG.

Op de ledenvergadering komt ook de motie Raden in Verzet aan de orde. Enkele gemeenteraden willen op initiatief van de raad van Zoetermeer dat het kabinet dit jaar en volgend jaar 2 miljard euro vrijmaakt om de structurele tekorten op te lossen, zodat gemeenten hun taken kunnen uitvoeren. Als dat niet gebeurt willen de gemeenteraden het contact met het kabinet opschorten.

Het VNG-bestuur vindt het niet verstandig om op dit moment over concrete bedragen te praten, staat in een pre-advies voor de vergadering. Ook het opschorten van alle contacten raadt de vereniging af, omdat "de VNG dan op belangrijke terreinen niet in staat is om op te komen voor de belangen van gemeenten en om concrete oplossingen te zoeken voor urgente problemen". Volgens het VNG-bestuur komt de resolutie waarover vrijdag wordt gestemd in grote lijnen overeen met de strekking van de motie.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

3 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

6 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden