
Gemeenten willen duidelijkheid over geld en aanpak energiearmoede
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten willen dat er meer duidelijkheid komt vanuit het Rijk hoeveel geld er de komende jaren beschikbaar is voor de aanpak van energiearmoede. Ook willen ze dat Den Haag duidelijker de leiding pakt bij de bestrijding daarvan, zeggen beleidsbepalers van gemeenten in een onderzoek van TNO. Dat onderzoeksinstituut bekijkt sinds september vorig jaar energiearmoede op structurele basis, in samenwerking met verschillende ministeries en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Gemeenten ervaren het nationale beleid op energiearmoede als "ad hoc" en hebben geen idee hoe het Rijk dat de komende jaren vorm wil geven. Driekwart van de ondervraagde beleidsmedewerkers van gemeenten vindt dat het Rijk daar meer duidelijkheid over kan geven. Sturing kan ook komen in de vorm van voorbeeldaanpakken die bewezen werken en door gemeenten kunnen worden gekopieerd.
Verder vinden de beleidsmedewerkers dat energiearmoede te weinig wordt gekoppeld aan andere zaken die daar mee samenhangen, zoals armoedebestrijding, volkshuisvesting en de energietransitie.
Prijsplafond energie
Energiearmoede staat sinds vorig jaar volop in de belangstelling. Toen gingen de energieprijzen sterk omhoog door de Russische inval in Oekraïne. Vooral mensen met lagere inkomens, die een groter deel van hun inkomen aan de gas- en elektrarekening kwijt zijn, werden daardoor getroffen. Die groep woont ook relatief vaak in energie-onzuinige woningen.
Het Rijk kwam al met een tegemoetkoming in de energiekosten voor de lagere inkomens, maar later werd voor een algemene oplossing gekozen. Alle Nederlanders kregen eind vorig jaar twee maanden tegemoetkoming. Dit jaar is het prijsplafond geïntroduceerd.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
18 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
18 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
19 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
20 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
20 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
21 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
23 uur geleden