
Gemeenten willen compensatie voor extra coronakosten
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil van het Rijk compensatie voor de inkomstenderving van gemeenten tijdens de coronacrisis en de extra kosten die gemeenten momenteel maken. De VNG heeft daar woensdag met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën over gesproken.
"De VNG zet in op een reële compensatie voor alle extra kosten die door gemeenten gemaakt zijn: gemeenten mogen er niet op achteruitgaan. Het is belangrijk dat gemeenten snel weten waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerster van de VNG. De gemeenten hebben meer bijstandsaanvragen door zzp'ers en maken hoge kosten voor het handhaven van de coronaregels en het doorbetalen van zorgaanbieders. Anderzijds hebben ze minder inkomsten van toerisme en parkeren.
In het bestuurlijk overleg met het kabinet sprak de VNG over deze financiële consequenties. Bij het overleg waren ook vertegenwoordigers van de koepelorganisaties van de provincies en de waterschappen. Het halfjaarlijks overleg stond al gepland, maar ging nu grotendeels over corona.
Reëel beeld
"In het overleg is afgesproken hoe we de komende periode gezamenlijk werken aan een reëel beeld van de met de coronacrisis gemoeide kosten en inkomstenderving voor gemeenten, provincies en waterschappen", zegt de VNG-woordvoerster.
Gemeenten gaan de financiële gevolgen snel inventariseren, zo spraken ze af met het kabinet. Nog deze week gaat een werkgroep aan de slag die de kosten en de gederfde inkomsten van de decentrale overheden in kaart brengt. Binnen twee weken is er opnieuw een overleg.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
34 minuten geledenWAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.
1 uur geledenWESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.
2 uur geledenDUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.
2 uur geleden