Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten willen af van energietoeslag en zien rol voor Den Haag

Gemeenten willen af van energietoeslag en zien rol voor Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De gemeenten zijn geen landelijke uitvoeringsorganisaties en daarom moet de energietoeslag vanaf volgend jaar weer vanuit het Rijk worden uitbetaald. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Om ook na 2023 de pijn van de hoge (energie-)prijzen te verzachten voor huishoudens met een laag inkomen, onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om een energietoeslag in het leven te roepen. De VNG is blij met een Kamerbrief van eind februari waarin staat dat het kabinet overweegt om die energietoeslag via het toeslagensysteem te regelen.

De VNG staat achter die opzet, onder meer omdat er volgens de gemeenten geen sprake meer is van een crisis, en omdat ze vindt dat er landelijk duurzaam inkomensbeleid vanuit het Rijk nodig is. De VNG benadrukt dat gemeenten een medeoverheid zijn, maar wel met een eigen lokale rol voor inwoners in een kwetsbare positie. "Gemeenten moeten niet worden ingezet als landelijke uitvoeringsorganisaties." Dat schrijft de VNG aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De VNG vindt het niet reëel om van gemeenten te verwachten dat ze de regeling na de energiecrisis in 2022 en 2023 voor een derde keer moeten gaan uitvoeren. Het is immers een tijdelijke regeling en bovendien vraagt deze veel inspanning van de gemeenten, schrijft ze.

Meer uit Binnenland

Idsinga heeft nog geen 'panklaar' antwoord op tegenvaller box 3

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) wil nog niet zeggen hoe hij de verwachte miljardentegenvaller bij de belasting op vermogensrendement (box 3) denkt op te vangen. "Daar is een analyse voor nodig die ik niet panklaar heb", zegt hij in een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Maar ik neem aan dat daar op het ministerie aan wordt gewerkt."

7 minuten geleden
Beoogd minister Heinen noemt financiële tegenvallers zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Financiële tegenvallers, waaronder de dure compensatie voor gedupeerden van de onrechtmatige 'spaartaks', zijn wat de aanstaande minister van Financiën betreft "zorgelijk". Eelco Heinen, die door de VVD naar voren wordt geschoven als schatkistbewaarder, zegt tegen de Tweede Kamer dat hij de opstapeling van tegenvallers "schrikken" vindt.

43 minuten geleden
Vrouw komt om bij botsing scooter en auto in Vught

VUGHT (ANP) - Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

1 uur geleden
Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

3 uur geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

3 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

4 uur geleden
Rutte zit zijn laatste ministerraad voor

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte zit deze vrijdag voor de laatste keer de wekelijkse ministerraad voor. De bewindspersonen komen weliswaar eind volgende week nog een keer bijeen voordat het nieuwe kabinet aantreedt, maar de demissionair premier neemt dan deel aan zijn laatste Europese top.

4 uur geleden