
Gemeenten verwachten komende jaren miljardentekort op begrotingen
UTRECHT (ANP) - Ongeveer driekwart van de Nederlandse gemeenten verwacht een gezamenlijk tekort van 5,2 miljard euro op de meerjarenbegroting 2024-2028. Dat komt naar voren uit onderzoek van accountantskantoor BDO naar de financiële gezondheid van 342 Nederlandse gemeenten. BDO constateert grote verschillen. Zo verwacht ongeveer een kwart van de gemeenten positieve begrotingscijfers, tot een gezamenlijk overschot van 1,4 miljard euro.
Het begrotingstekort komt per saldo uit op 3,8 miljard euro. Volgens BDO hangen de meerjarenbegrotingen sterk samen met de gevolgen van 2026, wat het accountantskantoor 'het ravijnjaar' noemt. In dat jaar nemen de rijksbijdragen per inwoner voor gemeenten flink af, waardoor zij ruim 2 miljard euro minder ontvangen.
BDO berekende dat gemeenten in 2023 een positief resultaat van 1,7 miljard euro hebben gerealiseerd. Dat jaar kampte een kwart van de gemeenten met een begrotingstekort. Voor volgend jaar voorziet BDO juist een tekort van in totaal ruim 1,4 miljard euro. Het onderzoek van vorig jaar ging nog uit van een tekort van 1,1 miljard euro in 2026. Naast een lagere bijdrage vanuit het Rijk krijgen gemeenten de komende jaren ook veel nieuwe taken van het kabinet, zoals het verbeteren van de schuldhulpverlening en het aardgasvrij maken van woningen.
Versnippering
Voorzitter Marc Steehouwer van de branchegroep Overheid bij BDO merkt op dat gemeenten verschillend omgaan met tekorten. Hij spreekt van een "versnipperd financieel beeld", onder meer omdat eventuele bezuinigingen nog niet altijd concreet zijn. "Tegelijkertijd zien we dat gemeenten een gemeenschappelijke uitdaging hebben om de balans tussen inkomsten en uitgaven op orde te krijgen. Zolang de inkomsten vanuit het Rijk tegenvallen en de kosten van met name de jeugdzorg blijven stijgen, blijven de gemeentelijke financiën onder druk staan", aldus Steehouwer.
Ondertussen zijn gemeenten onzeker over hun financiële perspectief. Zij hopen nog steeds op extra geld vanuit het Rijk, maar hielden de laatste jaren ook meer geld over, legt Steehouwer uit. Gemeenten hebben volgens BDO voor in totaal 41 miljard euro aan reserves eind 2023. Het nemen van beslissingen over bezuinigingen wordt tegelijkertijd lastiger, omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 dichterbij komen. "Wachten is geen optie meer", zegt Steehouwer. "Kom in actie, wees zorgvuldig bij het doorvoeren van maatregelen en benut beschikbare reserves om het ravijn te overbruggen."
Meer uit Binnenland
DIDAM (ANP) - In een blok met vijf woningen aan de Begoniastraat in Didam (Gelderland) is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken. Het vuur woedt in drie van de woningen, meldt de brandweer. De huizen in het blok worden ontruimd. Het is onduidelijk of er nog mensen in de brandende woningen zijn. Voor de zekerheid is een ambulance opgeroepen.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
12 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
13 uur geleden