
Gemeenten verwachten in 2023 meer op te halen uit heffingen
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten verwachten dit jaar meer op te halen uit heffingen die huishoudens en bedrijven moeten betalen. De 342 gemeenten denken, op basis van hun begrotingen, gezamenlijk 12,2 miljard euro op te halen uit onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en parkeergelden. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 6 procent meer dan voor 2022 werd begroot.
De ozb, afvalstoffenheffing, rioolheffing en kosten voor betaald parkeren zijn de vier heffingen die het meest opbrengen. Deze belastingen zijn in 2023 goed voor 86 procent van alle begrote heffingsopbrengsten. Ook krijgen gemeenten geld via onder meer de toeristenbelasting, bouwleges en het voltrekken van huwelijken.
Van de vier voornaamste heffingen zorgt vooral de ozb voor vollere gemeenteschatkisten. Eigenaars van een huis, bedrijfspand of andere onroerende zaak moeten deze belasting jaarlijks betalen aan de gemeente. Voor 2023 hebben de Nederlandse gemeenten 5,1 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot, bijna 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging komt volgens het CBS vooral door de gestegen WOZ-waarden, die vertraagd meebewegen met de huizenprijzen.
De begrote opbrengsten uit de afvalstoffenheffing zijn dit jaar zo'n 5 procent hoger dan een jaar eerder, en die uit de rioolheffing 4,5 procent. Deze stijgingen hangen samen met de gestegen kosten van afvalverwerking en het onderhoud en beheer van de riolering. Ook parkeergelden brengen dit jaar meer geld in het laatje. Daarnaast zorgt het herstel van het toerisme na de coronacrisis waarschijnlijk voor een toename van inkomsten uit de toeristenbelasting.
Niet alle heffingen leveren in 2023 naar verwachting meer op, concluderen de onderzoekers. Zo schaffen steeds meer gemeenten de hondenbelasting af. Ook dalen de opbrengsten uit zogeheten secretarieleges. Dit zijn kosten die burgers moeten betalen voor een reisdocument. Paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen zijn sinds 2014 tien jaar geldig in plaats van vijf jaar, waardoor gemeenten hier minder vaak inkomsten uit halen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Nederlandse brandweerlieden gaan naar Spanje om hun collega's daar te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Dat gebeurt in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje, meldt de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), waaronder de brandweerkorpsen vallen.
35 minuten geledenZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
1 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
1 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
3 uur geleden