Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten verwachten in 2023 meer op te halen uit heffingen

Gemeenten verwachten in 2023 meer op te halen uit heffingen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten verwachten dit jaar meer op te halen uit heffingen die huishoudens en bedrijven moeten betalen. De 342 gemeenten denken, op basis van hun begrotingen, gezamenlijk 12,2 miljard euro op te halen uit onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en parkeergelden. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 6 procent meer dan voor 2022 werd begroot.

De ozb, afvalstoffenheffing, rioolheffing en kosten voor betaald parkeren zijn de vier heffingen die het meest opbrengen. Deze belastingen zijn in 2023 goed voor 86 procent van alle begrote heffingsopbrengsten. Ook krijgen gemeenten geld via onder meer de toeristenbelasting, bouwleges en het voltrekken van huwelijken.

Van de vier voornaamste heffingen zorgt vooral de ozb voor vollere gemeenteschatkisten. Eigenaars van een huis, bedrijfspand of andere onroerende zaak moeten deze belasting jaarlijks betalen aan de gemeente. Voor 2023 hebben de Nederlandse gemeenten 5,1 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot, bijna 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging komt volgens het CBS vooral door de gestegen WOZ-waarden, die vertraagd meebewegen met de huizenprijzen.

De begrote opbrengsten uit de afvalstoffenheffing zijn dit jaar zo'n 5 procent hoger dan een jaar eerder, en die uit de rioolheffing 4,5 procent. Deze stijgingen hangen samen met de gestegen kosten van afvalverwerking en het onderhoud en beheer van de riolering. Ook parkeergelden brengen dit jaar meer geld in het laatje. Daarnaast zorgt het herstel van het toerisme na de coronacrisis waarschijnlijk voor een toename van inkomsten uit de toeristenbelasting.

Niet alle heffingen leveren in 2023 naar verwachting meer op, concluderen de onderzoekers. Zo schaffen steeds meer gemeenten de hondenbelasting af. Ook dalen de opbrengsten uit zogeheten secretarieleges. Dit zijn kosten die burgers moeten betalen voor een reisdocument. Paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen zijn sinds 2014 tien jaar geldig in plaats van vijf jaar, waardoor gemeenten hier minder vaak inkomsten uit halen.

Meer uit Binnenland

OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

18 minuten geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

35 minuten geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

1 uur geleden
Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

2 uur geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

2 uur geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

2 uur geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

3 uur geleden