Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten vangen 8500 Oekraïners op, nu plek voor 23.000

Gemeenten vangen 8500 Oekraïners op, nu plek voor 23.000

DEN HAAG (ANP) - Nederland vangt momenteel 8500 vluchtelingen op en heeft capaciteit voor 23.000 mensen, blijkt uit de nieuwste cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag heeft gepubliceerd. Het doel van 25.000 opvangplekken dat later deze week bereikt moet worden, komt daarmee weer iets dichterbij.

Ten opzichte van een dag eerder nam het aantal vluchtelingen dat opgevangen wordt op de locaties die de Veiligheidsregio's hebben geregeld met 500 toe, en het aantal plekken met 1000. Nederland huisvest waarschijnlijk in de praktijk meer Oekraïners omdat mensen die zelf onderdak hebben geregeld, bijvoorbeeld bij vrienden of familie, niet zijn meegeteld.

Woensdagmiddag kwam het kabinet bijeen voor wekelijks crisisoverleg over de vluchtelingensituatie. Daar is ook gesproken over leefgeld voor de Oekraïense vluchtelingen. Wat er bij die bijeenkomst is besloten, is nog niet bekend. Daarover verschijnt naar verwachting later donderdag een Kamerbrief. Ook is nog niet duidelijk of er al iets is geregeld voor Oekraïners die in Nederland aan het werk willen. Het kabinet wil dat makkelijker maken, maar heeft dat voor zover bekend nog niet rond.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

55 minuten geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

4 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

7 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

8 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

9 uur geleden
Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

13 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

17 uur geleden