Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten mogen elkaar tippen over criminele ondernemers

Gemeenten mogen elkaar tippen over criminele ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten kunnen elkaar in de toekomst sneller waarschuwen voor criminele ondernemers. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) passen de wet aan om dit mogelijk te maken.

Ze breiden de wet Bibop uit. Die maakt het voor gemeenten, provincies en andere overheidsdiensten mogelijk om ondernemers te controleren op een criminele achtergrond. Maar uitwisseling van informatie van Bibop-onderzoeken tussen overheden is nu nog beperkt.

Door het wetsvoorstel kunnen overheden elkaar eenvoudiger en eerder op de hoogte stellen, aldus de bewindslieden. Zij willen zo "criminelen de pas afsnijden, die op slinkse manieren misbruik willen maken van de dienstverlening van de overheid en zo het openbaar bestuur ondermijnen".

Uitbreiding

Criminelen verhuizen hun activiteiten als het hen te lastig in een gemeente wordt gemaakt. Burgemeesters kunnen elkaar hierover straks waarschuwen. Verder kunnen gemeenten door het wetsvoorstel meer informatie over Bibop-onderzoeken bij andere overheden opvragen en kan de Belastingdienst informatie over uitgedeelde boetes gaan delen.

Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van een reeks plannen van het kabinet om de ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld.

Meer uit Binnenland

Demonstranten in gang College van Bestuur UvA

AMSTERDAM (ANP) - In het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus hebben demonstranten verschillende gangen gebarricadeerd. Een van de plekken waar ze tot zijn doorgedrongen is de gang waar het College van Bestuur van de universiteit huisvest, is te zien op beelden van een ANP-fotograaf.

16 minuten geleden
8,5 jaar cel voor ontvoering Insiya in hoger beroep

AMSTERDAM (ANP) - De 44-jarige Shehzad H. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige ontvoering in 2016 van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya naar India. De celstraf is een half jaar korter dan eerder opgelegd door de rechtbank, omdat de behandeling van de zaak te lang heeft geduurd.

20 minuten geleden
UvA doet aangifte om demonstratie en sluit Maagdenhuis

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangifte gedaan om de demonstratie die momenteel gaande is op de Roeterseilandcampus. "Het gebouw is gesloten, daar zitten momenteel mensen in", zegt een woordvoerder van de universiteit. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie) overlegt momenteel over de ontstane situatie.

29 minuten geleden
OM: in geëxplodeerde garagebox Rotterdam werd cocaïne versneden

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie stelt dat er in de geëxplodeerde garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam cocaïne werd versneden en niet zozeer gewassen. Dat concludeert de officier van justitie op onderzoek door de politie ter plaatse, zei ze maandag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste inleidende zitting tegen verdachte Jalal O. (35).

33 minuten geleden
Demonstranten gebouw UvA willen ingang blokkeren met meubilair

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten in het ABC-gebouw van de UvA op de Roeterseilandcampus in Amsterdam proberen meubilair zoals stoelen en banken naar buiten te slepen, ziet een ANP-verslaggever. Daarbij worden de demonstranten tegengehouden door de aanwezige beveiliging.

46 minuten geleden
Straffen tot drie jaar voor ontvoering 15-jarige jongen Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag straffen van tot drie jaar cel opgelegd in de zaak rond de ontvoering van een 15-jarige jongen in januari vorig jaar in Amsterdam. "Een zeer schokkende gebeurtenis", aldus de rechtbank. De hoogste straf was voor Amsterdammer Faysal A. (42), die volgens de rechtbank "een leidende en coördinerende rol" heeft gespeeld. Twee verdachten, een man en een vrouw, werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering.

47 minuten geleden
BIJ12 stelt 26 nieuwe wolven vast in Nederland

UTRECHT (ANP) - Uitvoeringsorganisatie BIJ12 stelde tussen oktober vorig jaar en halverwege februari van dit jaar 26 nieuwe wolven vast in Nederland. Van die wolven is DNA-materiaal gevonden. Het gaat voornamelijk om nakomelingen van wolven die al in Nederland gevestigd waren.

1 uur geleden