Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten moeten verbod op clubjasjes motorclubs schrappen

Gemeenten moeten verbod op clubjasjes motorclubs schrappen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten het zogeheten colorverbod schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van een motorclub. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.

De Hoge Raad oordeelde recent dat het colorverbod in een gemeentelijke verordening in strijd is met het grondrecht op vrijheid van meningsuiting.

De raad vernietigde op 24 december een uitspraak van de rechtbank in een zaak van een man die met een gilet van de motorclub Hells Angels rondreed door Haarlem. De man werd in september 2020 door de politie aangehouden. Zijn gilet werd in beslag genomen op basis van de Haarlemse APV. Hierin staat dat het verboden is om in het openbaar zichtbaar kleding te dragen van een door de rechter verboden organisatie. De motorclub Hells Angels was op dat moment door de rechtbank verboden verklaard.

De man stapte naar de Hoge Raad en met succes. Zo’n gemeentelijke regeling mag niet zover gaan dat van clubcolors geen gebruik meer mag worden gemaakt, oordeelde de Hoge Raad. De APV leent zich niet voor het beperken van het recht op vrijheid van meningsuiting. Dat moet met een formele wet, aldus de Hoge Raad.

De VNG schrijft gemeenten nu voor dat gemeenten het colorverbod in hun APV moeten laten vervallen. Een VNG-woordvoerder zegt dat twee derde van de gemeenten het verbod in hun APV hebben staan.

Meer uit Binnenland

Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

17 minuten geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

46 minuten geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

1 uur geleden
Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.

1 uur geleden
Proef met preventief fouilleren in centrum Heerlen om wapenbezit

HEERLEN (ANP) - De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. De proef gaat dinsdag in. Daartoe is een deel van het stadshart aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Roel Wever wil op die manier aan de weet komen of de signalen kloppen over toenemend wapenbezit. Met name messen worden steeds vaker gevonden. De gemeente gaat de resultaten van de fouilleringen samen met justitie en politie bekijken.

1 uur geleden
OM: verdachte schietpartijen Rotterdam woensdag voorgeleid

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.

3 uur geleden
Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

4 uur geleden