Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

DEN HAAG (ANP) - In plaats van een toename van het aantal crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) juist een afname. "Dat is niet de afspraak", zei de bewindsman voorafgaand aan de ministerraad. In het asielakkoord van eind augustus is onder meer afgesproken dat de veiligheidsregio's op korte termijn 5600 extra crisisplekken realiseren, bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisopvangplekken.

"Op dit moment zien we dat dit niet of onvoldoende gebeurt", zegt Van der Burg. Volgende maand moeten er 11.000 crisisplekken er zijn, zo heeft Van der Burg met de veiligheidsregio's afgesproken. Het ziet er niet naar uit dat dit gaat lukken. Het aantal schommelt per dag, maar lag donderdagavond rond de 6000, terwijl er eerder 7000 plekken beschikbaar waren.

De schommeling wordt onder meer veroorzaakt omdat tijdelijke locaties hun deuren sluiten, terwijl andere weer open gaan. Gemeenten worden continu gebeld met de vraag of ze locaties langer open willen houden en/of nieuwe locaties beschikbaar hebben, zegt een woordvoerder van Van der Burg. Daarnaast worden gemeenten er ook nadrukkelijk op aangesproken de gemaakte afspraken na te komen.

Discussies binnen gemeentes

In veel gemeenten worden fikse discussies gevoerd over het al dan niet opnemen van asielzoekers, ziet de bewindsman. Dat daarbij de emoties hoog oplopen, "kan en mag gelukkig in Nederland, maar met spullen gooien kan nooit aan de orde zijn." Hij doelde daarbij op het incident tijdens een raadsvergadering donderdagavond in Hoogezand, waarbij vanaf de publieke tribune een kopje naar raadsleden werd gegooid.

Ook in Westerwolde, waar het aanmeldcentrum Ter Apel is gevestigd, neemt de onrust toe. De gemeenteraad nam deze week een motie aan waarin wordt opgeroepen tot nieuwe afspraken te komen tussen de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA zou verschillende afspraken in de huidige overeenkomst hebben geschonden. Het college heeft de motie omarmd.

Spreidingswet

Van der Burg ziet dat de provincie Groningen en de veiligheidsregio Groningen "gemiddeld genomen veel meer doen dan de rest van Nederland" als het gaat om de opvang van asielzoekers. De staatssecretaris is ervan overtuigd dat de zogeheten spreidingswet, die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te nemen, gaat helpen een evenwichtiger en eerlijker verdeling over alle gemeenten in Nederland te realiseren. Het wetsvoorstel wordt vrijdag nog niet in de ministerraad besproken. Momenteel worden er "de laatste puntjes op de i gezet."

De bewindsman heeft er alle vertrouwen in dat de wet op 1 januari van kracht kan worden.

Meer uit Binnenland

Rotterdam wil geen uitbreiding aantal vluchten op luchthaven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil dat het kabinet in de toekomst geen groei van het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal toestaan. Het stadsbestuur geeft met deze zienswijze gehoor aan de bezwaren tegen uitbreiding van de luchthaven die leven bij burgers en in de gemeenteraad.

16 minuten geleden
CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

UTRECHT (ANP) - Leden van vakbond CNV Vakmensen hebben ingestemd met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. Ze gaan akkoord met de afspraken die vorige week zijn gemaakt met werkgeversverbond KNV Zorgvervoer en Taxi.

17 minuten geleden
Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

UTRECHT (ANP) - Arthur Japin is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Die onderscheiding kreeg de auteur uit handen van Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht. De gemeente Utrecht roemt de 66-jarige schrijver om zijn "veelzijdige oeuvre".

32 minuten geleden
Kamer wil internetaansluiting op elk adres

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat elk adres in Nederland een vaste internetaansluiting krijgt. Volgens de laatste cijfers hebben 19.000 adressen in buitengebieden geen vaste aansluiting voor snel internet. SP en D66 verzoeken in een motie om uit te zoeken of het mogelijk is om elk adres internettoegang te geven, zoals dat ook met telefonie het geval is.

1 uur geleden
Kamer wil meer weten over modernisering kernwapens in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer openheid komen over de modernisering van de kernwapens die in Nederland liggen, vindt de Tweede Kamer. Officieel is het nooit bevestigd, maar het is een publiek geheim dat op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernwapens liggen.

1 uur geleden
COC: nogal slap dat minister OneLove-band niet draagt

DEN HAAG (ANP) - COC Nederland, de landelijke lhbti-belangenorganisatie, vindt het "nogal slap" dat sportminister Conny Helder dinsdag tijdens het WK-duel tussen Nederland en Qatar een OneLove-speldje draagt, en niet de OneLove-band. "Ministers van Belgiƫ en Duitsland hebben de band ook gedragen, dus we vinden het eerlijk gezegd nogal slap dat de minister enkel een speldje draagt", zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

1 uur geleden
Mensen met hoge schulden krijgen langer voor goedkoper huis

DEN HAAG (ANP) - Mensen met dusdanig hoge schulden dat er beslag wordt gelegd om hun inkomen, krijgen langer de tijd om een goedkoper huis te vinden. Momenteel krijgen mensen met een hoge huur of hypotheek zes maanden lang recht op een hoger bedrag per maand waar geen beslag op wordt gelegd. Dit wordt verlengd naar maximaal twee jaar, kondigt minister Carola Schouten (Armoedebeleid) aan.

1 uur geleden