Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

DEN HAAG (ANP) - In plaats van een toename van het aantal crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) juist een afname. "Dat is niet de afspraak", zei de bewindsman voorafgaand aan de ministerraad. In het asielakkoord van eind augustus is onder meer afgesproken dat de veiligheidsregio's op korte termijn 5600 extra crisisplekken realiseren, bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisopvangplekken.

"Op dit moment zien we dat dit niet of onvoldoende gebeurt", zegt Van der Burg. Volgende maand moeten er 11.000 crisisplekken er zijn, zo heeft Van der Burg met de veiligheidsregio's afgesproken. Het ziet er niet naar uit dat dit gaat lukken. Het aantal schommelt per dag, maar lag donderdagavond rond de 6000, terwijl er eerder 7000 plekken beschikbaar waren.

De schommeling wordt onder meer veroorzaakt omdat tijdelijke locaties hun deuren sluiten, terwijl andere weer open gaan. Gemeenten worden continu gebeld met de vraag of ze locaties langer open willen houden en/of nieuwe locaties beschikbaar hebben, zegt een woordvoerder van Van der Burg. Daarnaast worden gemeenten er ook nadrukkelijk op aangesproken de gemaakte afspraken na te komen.

Discussies binnen gemeentes

In veel gemeenten worden fikse discussies gevoerd over het al dan niet opnemen van asielzoekers, ziet de bewindsman. Dat daarbij de emoties hoog oplopen, "kan en mag gelukkig in Nederland, maar met spullen gooien kan nooit aan de orde zijn." Hij doelde daarbij op het incident tijdens een raadsvergadering donderdagavond in Hoogezand, waarbij vanaf de publieke tribune een kopje naar raadsleden werd gegooid.

Ook in Westerwolde, waar het aanmeldcentrum Ter Apel is gevestigd, neemt de onrust toe. De gemeenteraad nam deze week een motie aan waarin wordt opgeroepen tot nieuwe afspraken te komen tussen de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA zou verschillende afspraken in de huidige overeenkomst hebben geschonden. Het college heeft de motie omarmd.

Spreidingswet

Van der Burg ziet dat de provincie Groningen en de veiligheidsregio Groningen "gemiddeld genomen veel meer doen dan de rest van Nederland" als het gaat om de opvang van asielzoekers. De staatssecretaris is ervan overtuigd dat de zogeheten spreidingswet, die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te nemen, gaat helpen een evenwichtiger en eerlijker verdeling over alle gemeenten in Nederland te realiseren. Het wetsvoorstel wordt vrijdag nog niet in de ministerraad besproken. Momenteel worden er "de laatste puntjes op de i gezet."

De bewindsman heeft er alle vertrouwen in dat de wet op 1 januari van kracht kan worden.

Meer uit Binnenland

Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

3 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

3 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

4 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

4 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

10 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgiƫ (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

13 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

17 uur geleden