Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

Dat stelt de Waarderingskamer, die erop moet toezien dat de uitvoering van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) eerlijk verloopt. Het is voor het eerst dat zoveel bezwaren niet op tijd kunnen worden afgehandeld, laat een woordvoerder weten. "Er zijn altijd wel bezwaren die over de jaarwisseling heen getild moeten worden, maar nu gaat het om tienduizenden zaken. Dat is nooit eerder voorgekomen."

De WOZ is de geschatte waarde van een woning, waarover belasting moet worden betaald. Het aantal bezwaren tegen de WOZ-beschikking is dit jaar meer dan verdubbeld door de opmars van commerciële adviesbureaus. Zij verdienen fors aan de procedures. De adviseurs werken op basis van no-cure-no-pay en voerden dit jaar intensief reclamecampagnes om klanten te werven. Ongeveer de helft van de 700.000 bezwaren die dit jaar zijn ingediend is afkomstig van dit soort bureaus.

Weinig gevolgen

Voor het verdienmodel van de bureaus is het belangrijk dat het bezwaar in een hoorzitting door het bureau worden toegelicht. Daar gaat het volgens de Waarderingskamer mis. Door de overvolle agenda van de bureaus moeten sommige zittingen over de jaarwisseling worden getild. De bureaus snijden door het uitstel in eigen vlees, want vanaf volgend jaar wordt hun vergoeding waarschijnlijk met 75 procent gekort.

Voor woningbezitters heeft het uitstel weinig gevolgen, volgens de Waarderingskamer: "Zij krijgen wat later duidelijkheid. Ze kunnen ook meteen naar de rechter stappen, maar dat is niet gratis."

Wetswijziging

De commerciële adviseurs zijn niet altijd succesvol. Bezwaren die vorig jaar door no-cure-no-pay-bedrijven zijn ingediend, leverden in 27 procent van de gevallen een waardeverandering op, terwijl dit percentage bij de overige bezwaren bijna twee keer zo hoog was.

Omdat de bureaus onnodig veel druk leggen op de gemeentelijke organisaties, is besloten tot een wetswijziging waardoor de adviseurs vanaf volgend jaar veel minder gaan verdienen. Of het probleem daarmee opgelost is, moet nog blijken volgens de woordvoerder: "Mogelijk dat de bureaus genoegen nemen met een lagere vergoeding. De meeste adviseurs hebben het indienen van de bezwaren volledig geautomatiseerd. De belanghebbende hoeft alleen zijn gegevens in te voeren, de computer doet de rest."

Meer uit Financieel

Vegaburgerfabrikant Beyond Meat schiet omhoog op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Beyond Meat werd woensdag maar liefst 55 procent meer waard op de aandelenbeurzen van New York. De fabrikant van vleesvervangers boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. Ook de verwachting voor de winstmarge in 2024 viel hoger uit dan voorzien. Topman Ethan Brown verklaarde dat het bedrijf dit jaar een aantal maatregelen zal nemen om de weg naar winstgevendheid te vinden, waaronder het verlagen van de kosten, het verhogen van de prijzen en het uitbrengen van een nieuwe Beyond Burger.

17 minuten geleden
Cosmeticaketen The Body Shop in België failliet verklaard

DEN HAAG (ANP) - Cosmeticaketen The Body Shop in België is failliet verklaard. Een melding in het Centraal Insolventieregister bevestigt berichtgeving hierover door RTL Nieuws. Ongeveer twintig Belgische vestigingen worden hierdoor geraakt.

50 minuten geleden
Bosch en Microsoft werken met AI aan veiliger autorijden

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse industriebedrijf Bosch is een samenwerking aangegaan met Microsoft rond kunstmatige intelligentie (AI) om autorijden veiliger te maken. De bedrijven willen met behulp van AI toekomstige verkeerssituaties kunnen voorspellen en vervolgens daarop reageren om ongelukken te voorkomen.

1 uur geleden
Bitcoin voor het eerst sinds november 2021 boven 60.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De waarde van de bitcoin is woensdagmiddag voor het eerst sinds november 2021 gestegen tot boven de 60.000 dollar. De koers van de bitcoin gaat omhoog omdat de vraag naar de cryptomunt sterk is gestegen onder beleggers in beursgenoteerde bitcoin-fondsen. Daardoor is de munt toegankelijker geworden voor een grote groep beleggers.

1 uur geleden
Rockwool Roermond dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug

ROERMOND (ANP) - Steenwolfabriek Rockwool in Roermond wil de CO2-uitstoot met meer dan de helft terugdringen. De maker van isolatiemateriaal gaat daartoe twee productielijnen in het smeltproces elektrificeren.

1 uur geleden
EU-landen alsnog tegen wet bestrijden misstanden in productieketen

BRUSSEL (ANP) - De Europese lidstaten zijn onverwacht alsnog tegen EU-afspraken die bedrijven verplicht dat zij hun hele productieketen op termijn vrijwaren van misstanden zoals kinderarbeid of milieuvervuiling. In december waren zowel onderhandelaars van de Europese landen als het Europees Parlement wel akkoord met het voorstel dat bedrijven verplicht om hun productieketen in kaart te brengen en misstanden op te lossen. Bij een stemming onder EU-ambassadeurs, bedoeld om al gemaakte voorlopige afspraken te bekrachtigen, liep het in de laatste fase mis.

1 uur geleden
Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

2 uur geleden