Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten kunnen snel opvang Oekraïners niet meer goed uitvoeren

Gemeenten kunnen snel opvang Oekraïners niet meer goed uitvoeren

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zullen "binnen afzienbare tijd" niet meer in staat zijn om de opvang van Oekraïense vluchtelingen "verantwoord" uit te voeren, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging uitte eerder al zorgen over de opvang van Oekraïners, maar vroeg dinsdag de Tweede Kamer om aandacht in een petitie.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn er volgens de VNG zo'n 90.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen ingericht, verspreid over het land. Gemeenten organiseren daarnaast ook onder meer de toegang tot zorg en onderwijs en begeleiding voor de vluchtelingen, legt de vereniging uit.

Opvanglocaties zitten "al weken" bijna vol, zegt de VNG. Tegelijkertijd ligt er volgens de vereniging geen plan voor de toekomst van Oekraïners in Nederland. Zoals het nu gaat "lukt het niet om de gevraagde opvangplekken te blijven leveren".

Langetermijnplan

Gemeenten hebben "behoefte aan een langetermijnplan inclusief passende financiering zodat er geïnvesteerd kan worden in zowel locaties als in mensen". Op dit moment zijn afspraken over financiering telkens tijdelijk en ze worden geregeld gewijzigd, stelt de VNG. Ook is er volgens gemeenten elk jaar minder geld beschikbaar, "zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is".

Een ander knelpunt is de eigen bijdrage die Oekraïners moeten betalen voor hun opvang. Gemeenten wijzen erop dat de onderliggende regelgeving het moeilijk maakt om dit goed te doen. Ze willen dat de problemen worden opgelost.

Spanningen en ruzies

De gemeenten merken verder op dat het samenleven op de opvanglocaties "steeds ingewikkelder" wordt. "Onderlinge spanningen en ruzies nemen toe, net als de (ernst van) mentale problematiek, al dan niet gecombineerd met middelenmisbruik en oorlogstrauma's." Sowieso zijn de huidige opvanglocaties niet altijd geschikt voor langdurig verblijf. Daarom zijn gemeenten bezig met verbeteren van de locaties, maar ze "kunnen naar verwachting die kosten niet meer dekken".

De petitie werd aangeboden in het Kamergebouw door Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem en vicevoorzitter van de VNG.

Meer uit Binnenland

Nieuwe demonstraties hoger onderwijs tegen bezuinigingen

UTRECHT (ANP) - Docenten en studenten in meerdere steden gaan woensdag opnieuw de straat op tegen de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Er zijn demonstraties in Enschede, Groningen, Wageningen, Tilburg, Leiden, Rotterdam, Delft, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

38 minuten geleden
Begonnen met sloop van dak portiekflat aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Aan de Tarwekamp in Den Haag is begonnen met de sloop van het dak van een door de explosies zwaar beschadigd deel van de portiekflat. Het gaat om de woningen die pal naast de ingestorte huizen staan. Een hijskraan met grijper haalt de delen van het dak naar beneden, ziet een verslaggeefster ter plaatse.

57 minuten geleden
Friesland in beroep tegen uitbreiding gaswinning bij Warga

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland en Wetterskip Fryslân gaan in beroep tegen het besluit om de gaswinning bij de dorpen Warga en Wartena te verlengen en uit te breiden. Vorige maand besloot minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei dat gasbedrijf Vermilion tot 2041 mag boren naar gas.

1 uur geleden
In een week bijna 7500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorige week bijna 7500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, meldt het Openbaar Ministerie. Het is een van de grotere weekopbrengsten van dit jaar.

1 uur geleden
Nobel wil praten met Tata Steel en inspectie over oversterfte

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) wil in gesprek met Tata Steel en de Arbeidsinspectie over het bericht dat werknemers van de staalfabriek veel vaker tijdens hun werkende leven overlijden dan gemiddeld. De bewindsman temperde tijdens het wekelijkse vragenuur wel de verwachtingen van een bezorgde Tweede Kamer. De gezondheid van werknemers is in eerste instantie aan Tata Steel zelf. Wel wil hij de inspectie vragen "of zij hier kritisch naar willen kijken".

1 uur geleden
Stichting wil stille tocht voor slachtoffers explosies Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Stichting Lichtpuntjes van Mariahoeve wil een stille tocht houden voor de slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Volgens mede-eigenaar Yousif Barki is daarover dinsdagmiddag overleg met onder meer de gemeente en andere betrokkenen. Het is nog niet bekend wanneer de stille tocht zou moeten plaatsvinden.

1 uur geleden
OM eist jaar cel en tbs tegen man voor gijzeling café Ede

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.

2 uur geleden