Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten houden vast aan vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Gemeenten houden vast aan vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

DEN HAAG (ANP) - Hoewel in de plaatsen waar tijdens de jaarwisseling een afsteekverbod gold toch massaal vuurwerk is afgestoken, houden gemeenten vast aan het huidige beleid. In Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Soest krijgt het verbod zoals het er nu naar uitziet een vervolg. Dit omdat de gemeenten het hebben opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Haarlem wilde net als elf andere steden niet wachten op een landelijk verbod, aldus een woordvoerster namens burgemeester Jos Wienen. "Het vuurwerkverbod is opgenomen in de APV en geldt tot anders wordt besloten door de gemeenteraad." De burgemeester noemde het "jammer" dat er toch vuurwerk in zijn stad is afgestoken. "Het is nog te vroeg om te zeggen of het vuurwerkverbod effect heeft gehad in Haarlem."

Burgemeester Cor Lamers van Schiedam zei dat het vuurwerkverbod een cultuurverandering vereist en die kost tijd. Hij deed net als burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Hubert Bruls van Nijmegen opnieuw een beroep op de landelijke politiek om tot een landelijk afsteekverbod te komen. De politie in Schiedam heeft zich tijdens oud en nieuw vooral gericht op excessen, liet de gemeente eerder weten. In aanloop naar de jaarwisseling zijn wel processen-verbaal uitgedeeld aan mensen die toch vuurwerk afstaken.

Bloemendaal en Heemstede

In de gemeenten Bloemendaal en Heemstede verliep oud en nieuw rustiger dan voorgaande jaren, zegt een woordvoerster. In beide gemeenten deden zich volgens haar geen incidenten voor. Ook bleef de schade aan openbare voorzieningen beperkt. "Door veel mensen is gehoor gegeven aan het verbod", aldus de woordvoerster. Desondanks is er toch vuurwerk afgestoken in beide Noord-Hollandse plaatsen. "Het is een diepgewortelde traditie die we niet in een keer kunnen ombuigen." Bloemendaal en Heemstede willen de komende jaarwisseling dan ook op deze voet verdergaan en hopen dat meer gemeenten en de landelijke politiek zich bij een vuurwerkverbod aansluiten.

Volgens burgemeester Rob Metz van Soest past vuurwerk afsteken niet meer in zijn gemeente. "Wat mij betreft is het vuurwerkverbod in Soest de start van een zoektocht om een mooie traditie van samenzijn om het nieuwe jaar te vieren op een moderne manier vorm te geven", zegt hij.

Vuurwerkverboden

Tijdens oud en nieuw was het in twaalf gemeenten, waaronder ook Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Utrechtse Heuvelrug en Apeldoorn, verboden om vuurwerk af te steken. Dit verbod werd echter massaal genegeerd.

De gemeente Rotterdam kon nog niet reageren op de effecten van het afsteekverbod. Over de evaluatie van de jaarwisseling volgt halverwege januari een brief aan de gemeenteraad, laat een woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb weten.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

8 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

5 dagen geleden