Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

LEIDEN (ANP) - De veertien gemeenten die volgend jaar een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen bedrijfsauto's mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden ongewijzigd ingevoerd, laten ze vrijdag weten in een gezamenlijke verklaring die door de gemeente Leiden is verspreid.

Staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) kondigde vrijdag aan dat ondernemers met een relatief schone bedrijfswagen op diesel niet tot 2028, maar tot 2029 in emissievrije zones mogen rijden. Ook wil hij met gemeenten gaan praten, zodat zij in het eerste jaar nog geen boetes geven.

De gemeenten zeggen dat ze aan de staatssecretaris hebben aangegeven dat dit niet eerlijk zou zijn tegenover ondernemers die nieuwe voertuigen hebben gekocht of die een ontheffing hebben aangevraagd. Het zou volgens de gemeenten neerkomen op uitstel van de zero-emissiezones. Ze zeggen dat ze "overrompeld" zijn door de staatssecretaris en niet akkoord gaan met zijn voorstel.

Verklaring

De Leidse wethouder Ashley North laat in de verklaring weten: "We waren bereid tot het maken van nadere afspraken maar de staatssecretaris vraagt het onmogelijke. Onmogelijk omdat vele ondernemers door het voorstel van de staatssecretaris gedupeerd raken, maar ook onmogelijk omdat het ten koste gaat van de betrouwbaarheid van gemeenten." Wethouder Robert Barker van Den Haag stelt dat in zijn stad "een boetevrije periode van vier maanden geldt en dit blijft ook zo". Hij beschuldigt Jansen ervan "zand in de ogen van ondernemers te strooien". Rotterdam zegt dat er al meerdere overgangsregelingen, uitzonderingen en ontheffingen zijn.

De veertien gemeenten waar op 1 januari emissievrije zones voor vrachtwagens en bestelbusjes komen, zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Amersfoort, Zwolle, Leiden, Maastricht, Delft, Gouda en Assen.

Meer uit Binnenland

CPB: universitaire studenten hebben vaakst een studieschuld

DEN HAAG (ANP) - Bijna driekwart van alle mensen die een universitaire opleiding hebben gedaan en na vier jaar afstudeerden, heeft een studieschuld. Dat is aanzienlijk meer dan bij andere richtingen. Bij het hbo gaat het om iets minder dan de helft en bij mbo's om een op de vijf oud-studenten. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft dat uitgerekend.

1 uur geleden
Ruim half miljoen euro ingezameld voor getroffenen Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Ruim een half miljoen euro is inmiddels ingezameld voor de getroffenen van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Meer dan 17.000 mensen hebben een bedrag gedoneerd op doneeractie.nl.

8 uur geleden
CIDI doet aangifte tegen supporters AZ na antisemitische leuzen

AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen supporters van AZ Alkmaar die afgelopen zondag herhaaldelijk antisemitische leuzen zouden hebben geroepen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat bevestigt directeur Naomi Mestrum na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

10 uur geleden
Faber: beslisstop van zes maanden voor Syrische asielaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt een beslisstop van zes maanden in voor de asielaanvragen van Syriƫrs. Dat meldt asielminister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege de val van het Assad-regime is er veel onduidelijk over de situatie in het land, waardoor asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden, meldt Faber.

10 uur geleden
Ook mannen van 44 en 63 uit Den Haag omgekomen aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

10 uur geleden
Onderzoek: tienduizenden kinderen tegen hun wil niet naar school

DEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.

10 uur geleden
Kabinet wil adoptie uit buitenland in zes jaar tijd afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.

12 uur geleden