Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.

Volgens de woordvoerder is zwerfafval ergernis nummer één van bewoners, samen met hondenpoep en hard rijdende auto's in de bebouwde kom. Daarnaast is het opruimen van zwerfafval erg kostbaar voor gemeenten. De VNG zegt dat statiegeld een "bewezen prikkel" is om zwerfafval tegen te gaan. "En het gaat uiteraard niet alleen om het tegengaan van zwerfafval maar ook om hergebruik van het blik."

Vanaf komende zaterdag zit er 15 cent statiegeld op blikjes. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen voor water en frisdrank. De VNG zegt verder dat gemeenten geen rol spelen in het statiegeldsysteem en dat er geen plannen zijn om aparte bakken voor blik en flessen met statiegeld in de openbare ruimte neer te zetten. De plekken waar plastic, blik en drankpakken (PMD) al gescheiden worden ingezameld, blijven bestaan, aldus de VNG.

Afname van zwerfafval

De Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten (NVRD) laat weten ook blij te zijn met statiegeld op blik. "Statiegeld leidt aantoonbaar tot een afname van zwerfafval. Dat hebben we bij PET-flessen en kleine plastic flesjes ook gezien, en we verwachten dit dus ook bij blikjes." Volgens de brancheorganisatie voor gemeentelijke afvalbedrijven was na de invoering van statiegeld op plastic flesjes in juli 2021 in de eerste helft van 2022 een daling van ruim 50 procent van de hoeveelheid flesjes op straat te zien.

De NVRD ziet wel dat fabrikanten nu vaker kiezen voor andere verpakkingen die niet onder statiegeld vallen. "Die nieuwe verpakkingen zien we dan weer in het zwerfafval. Die vorm van vervanging vinden wij jammer."

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

3 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

5 uur geleden