Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten extra alert rond dodenherdenking op 4 mei

Gemeenten extra alert rond dodenherdenking op 4 mei

UTRECHT (ANP) - Gemeenten zijn extra alert op mogelijke verstoringen van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. De gemeente Utrecht noemt onder meer de situatie in de Gazastrook als reden waarom de stadsherdenking op het Domplein extra aandacht krijgt. De gemeente Wageningen houdt rekening met "eventuele (spontane) demonstraties. We bereiden ons hierop goed voor", zegt een woordvoerder.

Utrecht noemt de extra aandacht "vanzelfsprekend gezien alles wat er in de wereld gebeurt". Over mogelijke maatregelen zoals meer beveiliging wil een woordvoerster van de gemeente niks zeggen.

Wageningen, waar op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld formeel een eind aan de bezetting kwam, neemt nog geen extra maatregelen. De gemeente zegt er "alles aan te doen om de herdenking voor iedereen veilig en vreedzaam te laten verlopen". "We zijn ons zeer bewust van de zorgen die leven in Nederland, ook in onze stad, over een waardige herdenking op 4 mei." Volgens de gemeente zijn er nog geen demonstraties of acties aangemeld. De gemeente "kijkt actief" naar signalen van antisemitisme en demonstraties in de aanloop naar de herdenking.

Geen aanmeldingen

De gemeente Vught, waar SS-concentratiekamp Kamp Vught was, maakt zich geen zorgen om de aanstaande herdenking. De gemeente volgt de ontwikkelingen op nationaal en lokaal niveau "uiteraard op de voet", om "zo nodig alsnog tijdig extra maatregelen te nemen", schrijft een woordvoerder. Er zijn geen demonstraties aangemeld. "In het algemeen gaan we ervan uit dat iedereen, gezien de verschrikkingen die herdacht worden, het fatsoen opbrengt om dit op een gepaste wijze te laten verlopen", schrijft de gemeente.

Andere gemeenten met grote herdenkingen, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Amersfoort, melden dat de voorbereidingen in volle gang zijn. De gemeenten willen nog niet zeggen of er extra maatregelen getroffen worden.

Antisemitisme

In Den Haag en Amersfoort uitten raadsleden onlangs zorgen over antisemitisme en mogelijke verstoringen van de dodenherdenking. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldde deze week dat het aantal incidenten met Jodenhaat in Nederland vorig jaar sterk is toegenomen.

Voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is het Nationaal Comité 4 en 5 mei in gesprek met de lokale driehoek van politie, gemeente en Openbaar Ministerie. "Ieder jaar zijn er veel veiligheidsmaatregelen rond de Dam", zegt een woordvoerster van het comité over mogelijke maatregelen. "Dat is niet iets nieuws, maar de ontwikkelingen van de afgelopen tijd nemen we daarin altijd mee."

Meer uit Binnenland

AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

DEN HAAG (ANP) - De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben hun bijzondere bevoegdheden in 2023 meer ingezet. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. Vorig jaar kreeg de toezichthouder 3383 verzoeken van de diensten om deze bevoegdheden te gebruiken, een kleine 17 procent meer dan in 2022. Het tappen van internetkabels was vorig jaar "een belangrijk onderwerp" volgens de commissie.

13 minuten geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

1 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

2 uur geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

2 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

5 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

6 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

12 uur geleden