Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten extra alert rond dodenherdenking op 4 mei

Gemeenten extra alert rond dodenherdenking op 4 mei

UTRECHT (ANP) - Gemeenten zijn extra alert op mogelijke verstoringen van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. De gemeente Utrecht noemt onder meer de situatie in de Gazastrook als reden waarom de stadsherdenking op het Domplein extra aandacht krijgt. De gemeente Wageningen houdt rekening met "eventuele (spontane) demonstraties. We bereiden ons hierop goed voor", zegt een woordvoerder.

Utrecht noemt de extra aandacht "vanzelfsprekend gezien alles wat er in de wereld gebeurt". Over mogelijke maatregelen zoals meer beveiliging wil een woordvoerster van de gemeente niks zeggen.

Wageningen, waar op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld formeel een eind aan de bezetting kwam, neemt nog geen extra maatregelen. De gemeente zegt er "alles aan te doen om de herdenking voor iedereen veilig en vreedzaam te laten verlopen". "We zijn ons zeer bewust van de zorgen die leven in Nederland, ook in onze stad, over een waardige herdenking op 4 mei." Volgens de gemeente zijn er nog geen demonstraties of acties aangemeld. De gemeente "kijkt actief" naar signalen van antisemitisme en demonstraties in de aanloop naar de herdenking.

Geen aanmeldingen

De gemeente Vught, waar SS-concentratiekamp Kamp Vught was, maakt zich geen zorgen om de aanstaande herdenking. De gemeente volgt de ontwikkelingen op nationaal en lokaal niveau "uiteraard op de voet", om "zo nodig alsnog tijdig extra maatregelen te nemen", schrijft een woordvoerder. Er zijn geen demonstraties aangemeld. "In het algemeen gaan we ervan uit dat iedereen, gezien de verschrikkingen die herdacht worden, het fatsoen opbrengt om dit op een gepaste wijze te laten verlopen", schrijft de gemeente.

Andere gemeenten met grote herdenkingen, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Amersfoort, melden dat de voorbereidingen in volle gang zijn. De gemeenten willen nog niet zeggen of er extra maatregelen getroffen worden.

Antisemitisme

In Den Haag en Amersfoort uitten raadsleden onlangs zorgen over antisemitisme en mogelijke verstoringen van de dodenherdenking. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldde deze week dat het aantal incidenten met Jodenhaat in Nederland vorig jaar sterk is toegenomen.

Voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is het Nationaal Comité 4 en 5 mei in gesprek met de lokale driehoek van politie, gemeente en Openbaar Ministerie. "Ieder jaar zijn er veel veiligheidsmaatregelen rond de Dam", zegt een woordvoerster van het comité over mogelijke maatregelen. "Dat is niet iets nieuws, maar de ontwikkelingen van de afgelopen tijd nemen we daarin altijd mee."

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

4 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

5 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

6 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

6 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

9 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

12 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

16 uur geleden