Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten en provincie willen uitstoot Tata beter in kaart brengen

Gemeenten en provincie willen uitstoot Tata beter in kaart brengen

IJMUIDEN (ANP) - De provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen willen de uitstoot van staalfabriek Tata Steel beter in kaart brengen. Eén van de meetpunten in Wijk aan Zee wordt dit jaar nog uitgebreid om de uitstoot van twee fabrieken beter te meten. In een vrijdag gepubliceerd rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt het instituut aan om de bronnen van de uitstoot in de regio beter op een rij te zetten.

Bij de eerstvolgende rapportage willen de provincie en gemeenten laten weten hoeveel dagen van dit jaar een matige of slechte luchtkwaliteit hadden. In de regio rond Tata Steel wordt hier veel over geklaagd. Het RIVM-rapport moest vaststellen wat de bron is van het neergedaalde stof en de schadelijke stoffen in de lucht. Een aanzienlijk deel van deze stoffen is afkomstig van de staalfabriek, concludeerden de onderzoekers.

Blootstelling aan schadelijke stoffen zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en metalen levert gezondheidsrisico's op. Het is echter niet helemaal vast te stellen of alle PAK’s en metalen in de regio afkomstig zijn van Tata Steel. Dit komt omdat de gerapporteerde uitstootgegevens van Tata lager zijn dan de concentraties PAK's en metalen die het RIVM heeft gemeten. Daarom raadt het RIVM aan om de bronnen van uitstoot in de regio beter op een rij te zetten.

De regio gaat het luchtmeetnet evalueren. De provincie laat verder weten dat het de vergunning van Tata Steel aanscherpt waar dat mogelijk is. Ook roept de regio het Rijk op om te onderzoeken of het huidige systeem waarin de bedrijven hun uitstoot registreren wel voldoet. De provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten zeggen dat ze deze uitstoot "zo veel en zo snel mogelijk" willen verminderen.

Meer uit Binnenland

KLM schrapt vlucht naar Tel Aviv

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft de vlucht die zondag gepland stond van Schiphol naar de Israëlische stad Tel Aviv geannuleerd. In de nacht van zaterdag op zondag vuurde Iran tientallen drones af op Israël, waarvan het merendeel werd onderschept.

20 minuten geleden
Zondagochtend extra journaal om aanval op Israël

HILVERSUM (ANP) - De NOS komt zondagochtend met een extra journaal naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël. De extra uitzending is om 09.00 uur op NPO 1. Het programma Bij Van Duin op de Achterbank, van Omroep MAX, komt hierdoor te vervallen, meldt de NPO.

2 uur geleden
VVD verwacht na aanval Iran op Israël einde aan discussie F-35

DEN HAAG (ANP) - De VVD gaat ervan uit dat na de aanval van Iran op Israël de discussie ophoudt over de noodzaak van het leveren van F-35- en reserveonderdelen aan Israël. Dat schrijft buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD op X.

8 uur geleden
Israël gaat angstige uren tegemoet, zegt CIDI-directeur

DEN HAAG (ANP) - Directeur Naomi Mestrum vreest dat Israël angstige uren tegemoet gaat, nadat bekend is geworden dat Iran een aanval met drones en raketten is begonnen op Israël. "We hebben met afschuw kennis genomen van het bericht. De komende uren zal meer duidelijk worden over de impact van de aanval", aldus Mestrum.

9 uur geleden
Buitenlandse Zaken roept reizigers Israël op alert te zijn

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Toeristen die met een georganiseerde reis in Israël zijn, wordt op het hart gedrukt contact te houden met de reisorganisatie. Nederlanders die dringend hulp nodig hebben, moeten de ambassade bellen, schrijft het ministerie op X.

9 uur geleden
Kerk in Vent staat stil bij door lawine omgekomen Nederlanders

VENT (ANP) - Tijdens een kerkdienst in het dorpje Vent in de Oostenrijkse deelstaat Tirol is aan het einde van de middag stilgestaan bij het overlijden van drie Nederlanders bij een lawine donderdag. De slachtoffers van 33, 35 en 60 maakten deel uit van een groep van zeventien Nederlanders, die met vier Oostenrijkse berggidsen een toertocht maakten. Een vierde slachtoffer raakte onderkoeld. De man van 32 verbleef daarom een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

14 uur geleden
Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

15 uur geleden