Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten eisen extra geld voor uitvoering Wmo

Gemeenten eisen extra geld voor uitvoering Wmo

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten eisen op korte termijn 260 miljoen euro van staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) als compensatie voor het tekort op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat is onder meer veroorzaakt door het schrappen van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen door het kabinet. Sindsdien kloppen steeds meer mensen bij gemeenten aan voor onder meer huishoudelijke hulp. Dat leidt tot lange wachtlijsten voor hulpbehoevenden en tot extra financiële tekorten bij gemeenten.

De groei van het aantal aanvragen zit vooral in de huishoudelijke hulp, maar ook voor voorzieningen als een traplift, verhoogd toilet en rolstoel doen mensen steeds vaker een beroep op de Wmo. De Wmo valt sinds 2015 onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Een paar jaar geleden heeft het kabinet het zogeheten Wmo-abonnementstarief ingevoerd. Ongeacht het inkomen betaalt iedereen nu een eigen bijdrage van 19,50 euro per maand. Voor de invoering ervan werd het bedrag vastgesteld op basis van het inkomen van een aanvrager.

Het aantal Wmo-aanvragen is sinds die wijziging fors gestegen. Gemeenten worden daarvoor onvoldoende voor gecompenseerd, stellen zij. Door die stijging staat de beschikbaarheid van Wmo-voorzieningen onder druk, schrijft gemeentekoepel VNG aan de Kamer. Die debatteert donderdag met Van Ooijen over de Wmo.

Meer uit Binnenland

Hamer: omroepen moeten afspreken hoe ze met meldingen wangedrag omgaan

HILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, wil dat de omroepen in gesprek gaan over hoe zij omgaan met meldingen van ongewenst gedrag. Zij doet deze oproep na de reactie van omroep WNL op een AD-verhaal waarin tientallen medewerkers stellen dat zij een "angstcultuur" ervaren door hoofdredacteur Bert Huisjes.

1 uur geleden
Inspectie: onvoldoende passende hulp in gesloten jeugdzorg

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen dat in de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) onvoldoende passende hulp wordt geboden. Het duurt vaak te lang voordat een jongere behandeling krijgt. Juist jongeren die zijn opgenomen in de gesloten jeugdzorg moeten zonder vertraging passende hulp krijgen. Dit staat in de publicatie 'Onvoldoende passende hulp in de JeugdzorgPlus'.

1 uur geleden
Rechtbank behandelt zaak fatale aanrijding Wereldhavendagen

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

6 uur geleden
Hof doet uitspraak over publicatieverbod AD

AMSTERDAM (ANP) - Het hof in Amsterdam doet donderdagmiddag uitspraak in het hoger beroep dat draait om het verbod op een publicatie van het AD. De rechtbank verbood de publicatie, die is gebaseerd op geluidsopnames die zijn gemaakt door wijlen Peter R. de Vries, na een kort geding.

6 uur geleden
Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

11 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

12 uur geleden