Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente: spanningen Ter Apel nemen toe, betere spreiding nodig

Gemeente: spanningen Ter Apel nemen toe, betere spreiding nodig

WESTERWOLDE (ANP) - De gemeente Westerwolde wijst in reactie op bevindingen van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de COA-locatie in Ter Apel opnieuw naar het te grote aantal mensen dat er verblijft. "De spanningen nemen toe, het is veel te vol in Ter Apel. De situatie is onacceptabel", zegt een woordvoerder van de gemeente, waar het dorp onder valt. Westerwolde pleit voor betere spreiding van asielzoekers over het land.

De inspectie sloeg woensdag opnieuw alarm omdat asielzoekers en medewerkers een "onacceptabel risico" zouden lopen slachtoffer te worden van geweldsincidenten. Medewerkers van het COA en de beveiliging kunnen deze problemen niet zelf aanpakken en de politie heeft er te weinig mensen voor.

Westerwolde maakt zich al langer "ernstige zorgen" om de veiligheid in het asielcentrum, maar ook om de veiligheid in de omgeving. In januari stapte ze daarom naar de rechter. Die bepaalde dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een dwangsom moet betalen aan de gemeente als er meer dan het afgesproken aantal van 2000 mensen in het centrum overnacht. Dat gebeurde de afgelopen maanden bijna elke nacht. "Er zijn honderden mensen te veel en dat zorgt voor een onveilige situatie. Zeker als het COA niet in staat is om de kansarme asielzoekers te verspreiden over de rest van Nederland", zegt de woordvoerder van de gemeente.

Oproep minister en staatssecretaris

Om de veiligheid op het COA-terrein te verbeteren, roept de inspectie demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om op zeer korte termijn meer maatregelen te nemen. Het gaat dan om het inzetten van meer politie en bevoegde medewerkers (boa's).

De gemeente Westerwolde vroeg de politiek eerder al om een "basisteam aanmeldcentrum". Dit team van de politie zou zich volledig kunnen richten op het aanmeldcentrum en het azc in Ter Apel, zodat er voldoende capaciteit overblijft voor het omliggende gebied. Maar volgens Westerwolde moet het probleem "aan de voorkant" worden opgelost, door "betere spreiding over het land en betere spreiding van kansarme asielzoekers".

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

2 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

2 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

3 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

4 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

5 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

5 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

6 uur geleden