Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente Rotterdam heeft 700 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

Gemeente Rotterdam heeft 700 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam heeft tot dusver bijna zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de opvang nu een nieuwe fase ingaat en zich meer richt op het financieel ondersteunen en het bieden van de juiste medische en psychologische hulp aan de vluchtelingen.

De gemeente Rotterdam denkt in de loop van volgende week de toegezegde duizend vluchtelingen te hebben opgevangen. Dat is de helft van de tweeduizend vluchtelingen die de regio Rijnmond opvangt. "Rotterdam fungeert op dit moment voor de regio als een soort bufferlocatie", aldus Karremans.

Sinds vorige week dinsdag kunnen Oekraïense vluchtelingen zich in Rotterdam melden in de als noodopvanglocatie ingerichte sporthal de Wielewaal in Charlois. Vanuit daar worden ze direct overgebracht naar hotels in de stad, opvanglocaties in regiogemeenten of drie riviercruiseschepen die de gemeente heeft ingehuurd. Deze liggen aangemeerd in de Schiehaven, Scheepsmakershaven en Coolhaven. Van opvang bij Rotterdammers thuis is vooralsnog geen sprake.

Crisisorganisatie

Volgens Karremans is de opvang na de in korte tijd opgerichte crisisorganisatie inmiddels langzaamaan in een nieuwe fase beland. Hierin gaat het om het registreren en financieel ondersteunen van de vluchtelingen. Ook moet ervoor worden gezorgd dat volwassenen en kinderen de juiste medische en psychische hulp krijgen. In een eerdere brief liet de wethouder weten ook te kijken naar opvang op langere termijn. Hiervoor wil hij voormalige kantoorpanden en zorginstellingen inzetten om vijfhonderd tot duizend vluchtelingen te huisvesten. Omdat deze nog niet geschikt zijn om in te wonen, moeten ze nog wel worden verbouwd.

Vanaf vrijdag kunnen de vluchtelingen terecht in het Oekraïense Huis aan de Pleinweg voor vragen over bijvoorbeeld financiering, om elkaar te ontmoeten of een kop koffie. Ook bieden vrijwilligers er een luisterend oor en kunnen ze er gratis kleding van de tweedehands kledingbank meenemen.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

4 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

5 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

5 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

6 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

7 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

8 uur geleden