Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente niet verplicht tot jeugdzorg in eigen regio

Gemeente niet verplicht tot jeugdzorg in eigen regio

DEN HAAG/KATWIJK (ANP) - De gemeente Katwijk hoeft geen jeugdzorgplek in de eigen regio te regelen voor een jonge inwoner van de kustplaats. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald.

Een Katwijkse vader had een kort geding aangespannen tegen het college van zijn gemeente, om een goede jeugdzorgplek voor zijn zoon af te dwingen in de buurt van zijn woonplaats. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

De zoon, die onder meer een gedragsstoornis heeft, woonde op de Veluwe bij De Hoenderloo Groep van de zorgorganisatie Pluryn. De Groep sluit deze zomer de deuren. Daardoor wordt de jongen niet alleen overgeplaatst, maar is dat nieuwe onderkomen ook nog eens opnieuw een eind van huis: circa 115 kilometer van Katwijk, in De Glind.

Eigen omgeving

Een onderkomen in de eigen omgeving zou volgens diverse partijen beter voor hem zijn, maar de rechter stelt nu dat er op de plek in De Glind op zich passende jeugdhulp is.

Ook de rechter erkent dat het inderdaad "zeker wenselijk" is dat een jeugdige zo veel mogelijk binnen de regio zorg krijgt. De Jeugdwet verplicht het college van burgemeester en wethouders echter niet om in alle gevallen jeugdhulp in de eigen omgeving te bieden. "Zeer gespecialiseerde zorg kan soms maar op enkele plaatsen in het land worden geboden."

Daarbij komt dat het college nog wel onderzoekt of het mogelijk is om toch passende zorg in de buurt aan te bieden. Daarvoor is zelfs een procesbegeleider aangesteld.

Meer uit Binnenland

Rotterdamse campagne moet drugsgebruikers bewust maken van impact

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam is maandag gestart met een campagne om drugsgebruikers naar eigen zeggen bewust te maken van hun impact op de criminaliteit in de stad. Volgens de stad associƫren drugsgebruikers zich niet zo snel met drugscriminaliteit, "toch dragen zij hier wel degelijk aan bij", aldus de gemeente.

53 minuten geleden
Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

5 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

5 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

5 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

6 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

8 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreƫerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

15 uur geleden