Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente niet verplicht tot jeugdzorg in eigen regio

Gemeente niet verplicht tot jeugdzorg in eigen regio

DEN HAAG/KATWIJK (ANP) - De gemeente Katwijk hoeft geen jeugdzorgplek in de eigen regio te regelen voor een jonge inwoner van de kustplaats. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald.

Een Katwijkse vader had een kort geding aangespannen tegen het college van zijn gemeente, om een goede jeugdzorgplek voor zijn zoon af te dwingen in de buurt van zijn woonplaats. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

De zoon, die onder meer een gedragsstoornis heeft, woonde op de Veluwe bij De Hoenderloo Groep van de zorgorganisatie Pluryn. De Groep sluit deze zomer de deuren. Daardoor wordt de jongen niet alleen overgeplaatst, maar is dat nieuwe onderkomen ook nog eens opnieuw een eind van huis: circa 115 kilometer van Katwijk, in De Glind.

Eigen omgeving

Een onderkomen in de eigen omgeving zou volgens diverse partijen beter voor hem zijn, maar de rechter stelt nu dat er op de plek in De Glind op zich passende jeugdhulp is.

Ook de rechter erkent dat het inderdaad "zeker wenselijk" is dat een jeugdige zo veel mogelijk binnen de regio zorg krijgt. De Jeugdwet verplicht het college van burgemeester en wethouders echter niet om in alle gevallen jeugdhulp in de eigen omgeving te bieden. "Zeer gespecialiseerde zorg kan soms maar op enkele plaatsen in het land worden geboden."

Daarbij komt dat het college nog wel onderzoekt of het mogelijk is om toch passende zorg in de buurt aan te bieden. Daarvoor is zelfs een procesbegeleider aangesteld.

Meer uit Binnenland

Opnieuw slapen asielzoekers nacht buiten de poorten van Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ook in de nacht van zondag op maandag zullen naar verwachting mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moeten slapen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag aan het begin van de avond. "We zijn nog druk bezig met het regelen van plekken."

1 uur geleden
Opstootjes voor poorten van aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij de hekken van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn zondag aan het einde van de middag ongeregeldheden uitgebroken. De politie kwam ter plekke en hield één betrokkene staande, maar volgens een politiewoordvoerster is uiteindelijk besloten om hem niet aan te houden.

1 uur geleden
Dinsdag vanaf tweede helft avond geen treinen Amersfoort Centraal

UTRECHT (ANP) - Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege spoedwerkzaamheden. Dat melden ProRail en de NS. Een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt moet worden vervangen. De NS biedt geen vervangend vervoer aan, omdat busbedrijven zouden hebben aangegeven onvoldoende bussen en chauffeurs te kunnen leveren.

1 uur geleden
Brandweer druk met berm- en natuurbrandjes

BAKEL (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland moest de brandweer zondag in actie komen om brandjes in bermen en bossen te bedwingen. Zo brak er brand uit in bosjes bij Bakel en Budel in Brabant.

2 uur geleden
Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

DEN HAAG (ANP) - Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

4 uur geleden
Opnieuw druk op stranden op tropische zondag

DEN HAAG (ANP) - Vanwege de hitte is het zondag aan de kust opnieuw enorm druk. Alle parkeerplekken in Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten. "We zien vooral veel mensen die genieten van een mooie stranddag."

5 uur geleden
Picnic verwacht beperkt leveringsprobleem door brand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een bezorgpunt (hub) van onlinesupermarkt Picnic aan de Vlambloem in Rotterdam heeft zondagochtend veel rook- en roetschade opgelopen door een brandje na kortsluiting. De klanten in de regio hebben bericht gekregen dat hun boodschappen zondag niet worden geleverd. Voor de komende dagen wordt geprobeerd de boodschappen vanuit andere locaties te bezorgen. "Een heel gepuzzel", zegt topman Michiel Muller van Picnic.

7 uur geleden