Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente La Palma verscherpt controles na drama Medusa

Gemeente La Palma verscherpt controles na drama Medusa

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De gemeente Palma de Mallorca verscherpt volgens plaatselijke media de controles op horecagelegenheden langs de toeristische Playa de Palma naar aanleiding van het instorten donderdagavond van een bar-restaurant in El Arenal. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, onder wie zeker tien Nederlanders.

Het instorten van de Medusa Beach Club is waarschijnlijk gekomen doordat een terrasverdieping het begaf die bouwkundig niet als terras had mogen dienen. Dit stelde bouw- en woningtoezicht in 2017 al vast, maar daar is door eigenaars of exploitanten kennelijk geen aandacht aan besteed.

Volgens Última Hora heeft de gemeente in het bijzonder belangstelling voor een serie Nederlandse zakenlieden met horecagelegenheden aan het populaire strand ten zuidoosten van La Palma. Zij hebben in het verleden flink gelobbyd voor een vergunning om te mogen openen en ze zijn daarna met verbouwingen en uitbreidingen begonnen. Een aantal zou te maken hebben met drugscriminaliteit, aldus de nieuwssite.

Massatoerisme

De Playa de Palma is een circa 5 kilometer lang strand met talrijke uitgaansgelegenheden en hotels. El Arenal is het zuidelijkste deel van dit strand dat erg populair is onder jongeren en niet ver van de luchthaven van Palma is gelegen.

Het toerisme op de Balearen staat voor een kolossale industrie die in het nieuwe recordjaar 2023 17,8 miljoen toeristen naar de eilanden bracht. Zij spendeerden bijna 20 miljard euro. Dit jaar wordt er 9 procent meer aan inkomsten in de sector verwacht dan vorig jaar.

Maar talrijke bewoners vinden dat het toerisme is doorgeslagen en bijvoorbeeld Mallorca voor de inheemse bevolking te duur en onleefbaar wordt. Betaalbare woonruimte is schaars geworden. Zaterdag hebben meer dan 10.000 mensen in het centrum van La Palma de Mallorca betoogd tegen het massatoerisme met als thema "Mallorca wordt niet verkocht!"

Meer uit Buitenland

Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

18 minuten geleden
VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

49 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

1 uur geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

1 uur geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

1 uur geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

1 uur geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden