Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente: komende nacht genoeg plek in opvang Harskamp

Gemeente: komende nacht genoeg plek in opvang Harskamp

EDE (ANP) - De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Harskamp hoeft komende nacht naar alle waarschijnlijkheid geen mensen op noodbedden te laten slapen in ruimtes die daar niet voor bestemd zijn. Afgelopen nacht waren er ongeveer 120 mensen teveel in de opvang, maar de gemeente Ede heeft extra noodopvang in de regio geregeld, zegt een woordvoerster. Op de legerplaats is ruimte voor 950 mensen.

De gemeente benadrukt dat de opvang in Harskamp ook met de extra gevonden plekken nog steeds zo goed als vol zit. Ook gaat het volgens de woordvoerster om tijdelijke noodlocaties voor Oekraïners. "Dit zijn echt plekken om te slapen, het is niet zo dat zij hier maanden kunnen blijven. Er is nog steeds een grote zoektocht gaande om op korte termijn opvangplekken te vinden."

Burgemeester van Ede René Verhulst verwacht dat er landelijk tienduizenden vluchtelingen meer zullen komen dan de verwachte 50.000, zei hij bij talkshow M. "We zullen komende weken alle zeilen bij moeten zetten." In Veiligheidsregio Gelderland-Midden is er volgen Verhulst zeker een "sense of urgency", na overleg met gemeenten waren er dinsdagmiddag honderd opvangplekken bij. "Ik zie dat ook graag in de rest van Nederland", aldus Verhulst.

Doorverwijzing

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dinsdag dat er maandagavond, toen Harskamp vol zat, elders in het land juist nog plaats was om 1700 mensen op te vangen. Het is niet duidelijk wat er nu precies is geregeld om de Oekraïners te verdelen over de verschillende locaties. Volgens het kabinet maken nu bijna 1400 vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van de opvanglocaties die door gemeenten en veiligheidsregio’s zijn ingericht. Afgesproken is dat alle regio's plek regelen voor 2000 mensen.

De woordvoerster van de gemeente Ede verwacht dat er snel meer duidelijkheid komt over de verdeling van Oekraïense vluchtelingen. "We gaan ervan uit dat er vanaf morgen betere sturing en doorverwijzing is naar andere locaties." Oekraïners die in gemeenten aankomen, kunnen zich daar melden bij het gemeentehuis voor opvang en hulp.

Meer uit Binnenland

Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

1 uur geleden
OM wil vrijspraak voor moord op crimineel John Mieremet

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zonder inhoudelijke behandeling vrijspraak gevraagd voor Ali N. in de zaak rond de moord op crimineel John Mieremet. Justitie heeft de Alkmaarder (39) jarenlang op de korrel gehad, maar "ondanks stevige verdenkingen" het bewijs niet rondgekregen, aldus de aanklager. De rechtbank vond zichzelf "niet voldoende geïnformeerd" om uitspraak te doen. De zaak wordt daarom later alsnog inhoudelijk behandeld.

2 uur geleden
Drie aanhoudingen voor moorden na verklaringen kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdag drie mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij moorden, een poging moord en voorbereidingen hierop in Amsterdam en Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De mannen zijn aangehouden naar aanleiding van de verklaringen van de onlangs aangekondigde kroongetuige.

3 uur geleden
Oranjefans vermaken zich met muziek en bier in zonnig Berlijn

BERLIJN (ANP) - Nederlandse supporters bereiden zich in Berlijn voor op de laatste groepswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oostenrijk. Ruim vier uur voor het begin van het duel hebben duizenden fans bezit genomen van de pleinen en straten in de Duitse hoofdstad.

3 uur geleden
24 jaar cel voor 'Bolle Jos 'voor cokehandel en moordopdracht

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de 32-jarige Jos Leijdekkers, beter bekend als 'Bolle Jos" veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf, voor internationale handel in cocaïne en het geven van opdracht voor een liquidatie. In totaal ging het om de import van bijna 7000 kilo cocaïne.

3 uur geleden
Twee mannen neergestoken in azc Budel, drie aanhoudingen

BUDEL (ANP) - Drie mannen zijn maandagavond na een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Budel aangehouden, meldt de politie dinsdagmiddag. Het zijn bewoners van het azc. Twee van hen werden gestoken met een scherp voorwerp en moesten behandeld worden in het ziekenhuis. Het gaat om mannen van 28 en 34 jaar oud.

4 uur geleden
Arnhemse cafés: Vitesse hoort bij de stad

ARNHEM (ANP) - Als Vitesse daadwerkelijk verdwijnt als profclub zal dat voor cafés in de Arnhemse binnenstad een grote verandering zijn. Niet alleen maken de wedstrijddagen een aanzienlijk deel van de omzet uit, ook hoort Vitesse volgens de cafés bij de stad. "We zijn er heel erg verdrietig om", zegt eigenaar van Café de Schoof Frank de Zoete.

4 uur geleden