Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente: komende nacht genoeg plek in opvang Harskamp

Gemeente: komende nacht genoeg plek in opvang Harskamp

EDE (ANP) - De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Harskamp hoeft komende nacht naar alle waarschijnlijkheid geen mensen op noodbedden te laten slapen in ruimtes die daar niet voor bestemd zijn. Afgelopen nacht waren er ongeveer 120 mensen teveel in de opvang, maar de gemeente Ede heeft extra noodopvang in de regio geregeld, zegt een woordvoerster. Op de legerplaats is ruimte voor 950 mensen.

De gemeente benadrukt dat de opvang in Harskamp ook met de extra gevonden plekken nog steeds zo goed als vol zit. Ook gaat het volgens de woordvoerster om tijdelijke noodlocaties voor Oekraïners. "Dit zijn echt plekken om te slapen, het is niet zo dat zij hier maanden kunnen blijven. Er is nog steeds een grote zoektocht gaande om op korte termijn opvangplekken te vinden."

Burgemeester van Ede René Verhulst verwacht dat er landelijk tienduizenden vluchtelingen meer zullen komen dan de verwachte 50.000, zei hij bij talkshow M. "We zullen komende weken alle zeilen bij moeten zetten." In Veiligheidsregio Gelderland-Midden is er volgen Verhulst zeker een "sense of urgency", na overleg met gemeenten waren er dinsdagmiddag honderd opvangplekken bij. "Ik zie dat ook graag in de rest van Nederland", aldus Verhulst.

Doorverwijzing

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dinsdag dat er maandagavond, toen Harskamp vol zat, elders in het land juist nog plaats was om 1700 mensen op te vangen. Het is niet duidelijk wat er nu precies is geregeld om de Oekraïners te verdelen over de verschillende locaties. Volgens het kabinet maken nu bijna 1400 vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van de opvanglocaties die door gemeenten en veiligheidsregio’s zijn ingericht. Afgesproken is dat alle regio's plek regelen voor 2000 mensen.

De woordvoerster van de gemeente Ede verwacht dat er snel meer duidelijkheid komt over de verdeling van Oekraïense vluchtelingen. "We gaan ervan uit dat er vanaf morgen betere sturing en doorverwijzing is naar andere locaties." Oekraïners die in gemeenten aankomen, kunnen zich daar melden bij het gemeentehuis voor opvang en hulp.

Meer uit Binnenland

XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

37 minuten geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

39 minuten geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

49 minuten geleden
Hoekstra voelt zich ongemakkelijk bij EU-voorzitterschap Hongaren

BRUSSEL (ANP) - Het zit veel EU-landen dwars dat Hongarije, dat volgens de unie de rechtsstaat uitholt en daarom bijvoorbeeld op subsidies is gekort, over een jaar zes maanden lang voorzitter wordt van de Europese Unie. "Dat ongemak voelen we allemaal", zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra. Maar hij ziet voorlopig niets in het uitstellen van de voorzittersbeurt van Hongarije.

58 minuten geleden
Haagse partij wil spoeddebat over niet vervolgen activisten A12

DEN HAAG (ANP) - De Haagse partij Hart voor Den Haag wil woensdag een spoeddebat met burgemeester Jan van Zanen over het niet vervolgen van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion. Die voerden zaterdag actie door de A12 in Den Haag te blokkeren. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de meeste demonstranten niet te vervolgen. "Dit besluit van het OM is een vrijbrief voor klimaathooligans om de wet stelselmatig te overtreden", zegt woordvoerder Rachid Guernaoui van de grootste partij van de gemeente Den Haag.

1 uur geleden
Verdachte Fries GHB-drama 'overtuigde zichzelf' van goed handelen

LEEUWARDEN (ANP) - Een 30-jarige vrouw die dood door schuld wordt verweten in een fataal GHB-drama in Heerenveen vindt achteraf dat ze de situatie destijds verkeerd heeft ingeschat. Dit zei ze dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden. De 26-jarige Lisette Elzinga overleed in oktober 2021 nadat ze in een woning uit een flesje water met pure GHB had gedronken.

1 uur geleden
SP demonstreert buiten bij Eerste Kamer tegen pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - In de hoop op de valreep de pensioenwet tegen te houden, hield SP dinsdagochtend samen met ouderen- en pensioenorganisaties een demonstratie in Den Haag, in de buurt van het Eerste Kamergebouw. De partij vreest dat het nieuwe pensioenstelsel veel te onzeker is, waardoor het inkomen van gepensioneerden op het spel zou staan.

2 uur geleden