Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

Het gemeentebestuur laat in een persbericht weten in beroep te gaan "via de weg van een zogenaamd turbo-spoedappèl", oftewel een zaak die om het spoedeisende karakter met hoogste spoed behandeld wordt. Verder doet de gemeente geen uitspraken over de zaak zolang deze loopt. Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient.

Eerder zei de gemeente het te betreuren dat de opening van de asielopvang moest worden uitgesteld. "De druk om asielzoekers humaan op te vangen, is alleen maar toegenomen. Met het uitstel van de opening zoals nu het gevolg lijkt, wordt die druk nog groter", aldus Maashorst, waar Uden onder valt.

Asielzoekers 'gedumpt'

De nieuwe bewoners zouden deze maandag hun intrek nemen in het hotel en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Een groep van 32 omwonenden in het Brabantse Uden sleepte het COA en de gemeente echter voor de rechter. Ze waren het niet eens met de wijze waarop de groep asielzoekers in hun ogen in het hotel wordt "gedumpt".

Ze wezen erop dat de gemeente eerst een beslissing moet nemen over het bestemmingsplan, dat gewijzigd moet worden. De gemeente verwacht zo'n besluit pas half januari. Zolang er geen besluit ligt, kunnen omwonenden geen bezwaar maken en daarom vinden ze de handelwijze van de gemeente onrechtmatig.

Eerst besluit

De rechtbank oordeelde dat de gemeente eerst een besluit moet nemen over de vergunningaanvraag van het COA. Daarna kunnen omwonenden hiertegen bezwaar maken, aldus de rechtbank.

Meer uit Binnenland

19-jarige man met bom aangehouden in straat Vlaardingse loodgieter

VLAARDINGEN (ANP) - Een 19-jarige man uit Strijen is dinsdagavond aangehouden in Vlaardingen, meldt de politie. Tijdens zijn poging om weg te komen, liet hij een tas vallen. Daarin bleek een explosief te zitten. De verdachte werd rond 20.00 uur gespot op de Gretha Hofstralaan. Daar woont een loodgieter die eerder doelwit was van meerdere explosies. Daardoor is er veel beveiliging in de buurt van zijn woning.

3 uur geleden
Vorig jaar minder schapen gehouden door blauwtongvirus

DEN HAAG (ANP) - Het aantal schapen op Nederlandse landbouwbedrijven is vorig jaar flink gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde er eind december in totaal zo'n 662.000. Dat zijn er ruim 8 procent minder dan een jaar eerder, wat neerkomt op de grootste daling in jaren. De afname komt vooral door het blauwtongvirus, een virus dat in de zomer van 2023 veel hoefdieren ziek maakte en waaraan duizenden schapen overleden.

3 uur geleden
Grote brand bij kringloopwinkel in Almere

ALMERE (ANP) - In een kringloopwinkel en kledingopslag in Almere woedt dinsdagavond een grote brand. De brandweer is met verschillende eenheden uitgerukt om het vuur aan de Vlotbrugweg te bestrijden.

3 uur geleden
COA gaat woensdag mensen van Ter Apel naar Biddinghuizen brengen

DEN HAAG (ANP) - Het COA gaat woensdag mensen verplaatsen naar Biddinghuizen om Ter Apel te ontlasten. Dat bevestigt een woordvoerder van het COA na berichtgeving van EenVandaag. Om hoeveel mensen het gaat en of daarmee de deadline van woensdag van het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel wordt gehaald, is nog onduidelijk. "Het blijft nog steeds heel spannend", zegt de woordvoerder dinsdagavond.

8 uur geleden
Politie hield dag voor rellen Eritreeërs al man aan

DEN HAAG (ANP) - De politie hield op vrijdag al een man aan die in een onlinevideo opriep tot geweld rond de bijeenkomst van Eritreeërs in Den Haag op zaterdag. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Rond het zalencentrum was zaterdag een feest met Eritreeërs die voor de regering in het Afrikaanse land zijn. Toen een anti-regeringsgroep daarop afkwam, ontstonden er rellen.

10 uur geleden
Vergunning opvang 250 asielzoekers in hotel Den Bosch geschorst

DEN BOSCH (ANP) - Een voormalig hotel in Den Bosch mag voorlopig niet worden gebruikt als tijdelijk asielzoekerscentrum. De vergunning, die maandag was verstrekt door de gemeente, is dinsdag geschorst door de rechtbank. In het gebouw zouden maximaal 250 asielzoekers vijf jaar lang moeten worden opgevangen.

10 uur geleden
Honderden asielzoekers langer in Schijndel en Sint-Oedenrode

VEGHEL (ANP) - Ongeveer 270 asielzoekers mogen voorlopig in Schijndel en Sint-Oedenrode blijven wonen. De gemeente Meierijstad, waar de plaatsen onder vallen, stelt drie opvanglocaties langer beschikbaar, omdat er in het hele land een tekort aan opvangplekken is.

11 uur geleden