Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Gelekte GGD-gegevens vorig jaar al misbruikt'

'Gelekte GGD-gegevens vorig jaar al misbruikt'

DEN HAAG (ANP) - Gegevens van burgers die werden gestolen bij de GGD zijn mogelijk vorig jaar al gebruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk kan ongeveer veertig eerdere meldingen terugkoppelen aan het maandag onthulde datalek bij de gezondheidsdiensten. Dat bevestigt de woordvoerder van de helpdesk na berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD).

Het gaat bijvoorbeeld om mensen die door de GGD gebeld werden vanwege bron- en contactonderzoek en een dag later een verdacht telefoontje kregen via een ander nummer. "De bellers deden zich voor als de GGD en haalden in die gesprekken informatie aan die eerder in het belletje voor het bron- en contactonderzoek besproken was, zoals de namen van de contacten die de positief geteste mensen doorgaven. In het telefoongesprek probeerden de kwaadwillenden daarmee burgerservicenummers en e-mailadressen van die contacten te ontfutselen", aldus de woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Sommige gedupeerden belden daarna de GGD om te checken of de telefoontjes inderdaad daarvandaan kwamen, en dat bleek niet het geval.

Volgens de woordvoerder zijn deze meldingen vermoedelijk het topje van de ijsberg. Kwaadwillenden kunnen de gegevens immers ook hebben misbruikt bij bijvoorbeeld identiteitsfraude en vormen van phishing, en dan is het verband met het GGD-lek niet meer te achterhalen.

Donderdag onthulde RTL Nieuws dat de GGD al maanden eerder door eigen medewerkers was gewaarschuwd voor kwetsbaarheden rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek is door leidinggevenden telkens weggewuifd. De Tweede Kamer wil volgende week in debat over de gebrekkige databeveiliging bij de GGD'en. Een ruime meerderheid sloot zich donderdag aan bij een oproep van D66 om het onderwerp apart op de agenda te zetten, nog voordat de Kamer volgende maand met reces gaat.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

50 minuten geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

3 uur geleden
BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

3 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

4 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

12 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

16 uur geleden