
Geldstroom via Nederland naar belastingparadijs geslonken
AMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
Dankzij de vele belastingverdragen met andere landen was het voor multinationals aantrekkelijk om winsten via Nederlandse brievenbusfirma's naar landen met een zeer gunstig belastingregime te sluizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om winsten uit dividend, rentebetalingen of royalty's die naar landen als Bermuda of de Kaaimaneilanden gaan.
Die geldstroom vanuit Nederland naar dit soort "laagbelastende jurisdicties" bedroeg tussen 2017 en eind 2019 gemiddeld 37 miljard euro. In 2020 daalde dat bedrag naar 5 miljard euro en in de daaropvolgende jaren schommelde de geldstroom naar belastingparadijzen tussen de 10 miljard en 7 miljard euro.
Kritiek
DNB wijst erop dat de totale stroom investeringen in Nederland die doorstromen naar andere landen juist niet is gedaald. In 2022 en 2023 lag die rond de 324 miljard euro. In 2019 ging het nog om 283 miljard euro. Bedrijven die in Nederland zijn opgericht voor de doorstroom van winsten blijven volgens DNB een grote rol spelen.
Internationaal kreeg Nederland geregeld kritiek omdat het land een spil zou zijn in wereldwijde belastingontwijking, waardoor overheden van ontwikkelingslanden veel inkomsten mislopen. Sommige landen, zoals Oeganda, zouden bepaalde belastingen helemaal niet kunnen heffen door de rol van Nederland, schreef het Centraal Planbureau enkele jaren geleden.
DNB noemt enkele ingrepen die mogelijk hebben geholpen bij het tegengaan van die praktijk. Zo werden in 2021 nieuwe bronbelastingen van kracht, die Nederland direct heft op hier gevestigde bedrijven die rente- en royaltybetalingen overmaken naar zusterbedrijven in belastingparadijzen. Daarnaast sloten bijna 140 landen, waaronder Nederland, een overeenkomst om winsten van grote multinationals voor minimaal 15 procent te belasten. Die afspraken moeten voorkomen dat landen met elkaar concurreren om internationale bedrijven binnen te halen door een steeds lager belastingtarief aan te bieden.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
16 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
16 uur geleden