Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geld.nl: spaarder blijft grootbank trouw ondanks beperkte rente

Geld.nl: spaarder blijft grootbank trouw ondanks beperkte rente

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders openen de laatste tijd vaker een nieuwe spaarrekening. Dat merkt vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen cijfers. Toch zien de Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank klanten niet massaal weglopen omdat de spaarrentes daar maar beperkt zijn gestegen. Voor deze banken lijkt er dan ook geen grote prikkel te bestaan om hun spaarrentes rapper op te voeren dan ze nu doen.

Via de vergelijkingssite werden in de eerste zes maanden van het jaar vier tot vijf keer zoveel nieuwe rekeningen geopend als in dezelfde periode vorig jaar. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat mensen hun rekening bij hun bestaande bank opzeggen. Het kan ook dat ze er een tweede rekening bij openen", zegt deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Ze weet op basis van een recente peiling ook dat bijna de helft van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de drie grootbanken. "Het voelt toch vertrouwd en mensen denken ook vaak dat het wisselen van bank veel gedoe betekent", zegt de expert over de keuze van veel Nederlanders om bij hun bank te blijven.

Forse winststijging banken

ING, ABN AMRO en Rabobank profiteren er intussen flink van dat ze nu meer marge kunnen pakken op spaargeld. De rente die de banken krijgen als ze geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen, is namelijk wel flink omhooggegaan. Met als gevolg dat de winsten van de banken fors zijn gestegen.

Bij de grootbanken is de consument bij Rabobank momenteel nog het voordeligste uit. Daar gaat de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Maar bij verschillende kleinere banken, bijvoorbeeld Bunq, of enkele banken in het buitenland ligt de rente al ver boven de 2 procent.

Oproep minister Kaag

Minister Sigrid Kaag van Financiën riep de grote Nederlandse banken eerder al op om hun spaarrentes verder op te schroeven. ECB-president Christine Lagarde ging in mei eveneens in op de ophef in Nederland over de relatief lage spaarrentes. In televisieprogramma Buitenhof wees ze erop dat mensen die het er niet mee eens zijn dat hun bank ze niet zoveel spaarrente biedt, kunnen kiezen voor een andere bank. De Consumentenbond denkt er net zo over, laat een woordvoerster weten.

Dat veel Nederlanders dat laatste toch niet doen, heeft volgens Bulthuis waarschijnlijk ook te maken met wat ze het Icesave-trauma noemt. Daarmee doelt ze op de IJslandse bank die stuntte met hoge rentes, maar tijdens de crisis in 2008 in financiële problemen kwam. Met dat bankendebacle in het achterhoofd zijn veel mensen huiverig om met hun spaargeld zomaar over te stappen naar een prijsvechter.

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 minuten geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

18 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

18 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

20 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

23 uur geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

23 uur geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden