
Geld.nl: spaarder blijft grootbank trouw ondanks beperkte rente
AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders openen de laatste tijd vaker een nieuwe spaarrekening. Dat merkt vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen cijfers. Toch zien de Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank klanten niet massaal weglopen omdat de spaarrentes daar maar beperkt zijn gestegen. Voor deze banken lijkt er dan ook geen grote prikkel te bestaan om hun spaarrentes rapper op te voeren dan ze nu doen.
Via de vergelijkingssite werden in de eerste zes maanden van het jaar vier tot vijf keer zoveel nieuwe rekeningen geopend als in dezelfde periode vorig jaar. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat mensen hun rekening bij hun bestaande bank opzeggen. Het kan ook dat ze er een tweede rekening bij openen", zegt deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Ze weet op basis van een recente peiling ook dat bijna de helft van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de drie grootbanken. "Het voelt toch vertrouwd en mensen denken ook vaak dat het wisselen van bank veel gedoe betekent", zegt de expert over de keuze van veel Nederlanders om bij hun bank te blijven.
Forse winststijging banken
ING, ABN AMRO en Rabobank profiteren er intussen flink van dat ze nu meer marge kunnen pakken op spaargeld. De rente die de banken krijgen als ze geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen, is namelijk wel flink omhooggegaan. Met als gevolg dat de winsten van de banken fors zijn gestegen.
Bij de grootbanken is de consument bij Rabobank momenteel nog het voordeligste uit. Daar gaat de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Maar bij verschillende kleinere banken, bijvoorbeeld Bunq, of enkele banken in het buitenland ligt de rente al ver boven de 2 procent.
Oproep minister Kaag
Minister Sigrid Kaag van Financiën riep de grote Nederlandse banken eerder al op om hun spaarrentes verder op te schroeven. ECB-president Christine Lagarde ging in mei eveneens in op de ophef in Nederland over de relatief lage spaarrentes. In televisieprogramma Buitenhof wees ze erop dat mensen die het er niet mee eens zijn dat hun bank ze niet zoveel spaarrente biedt, kunnen kiezen voor een andere bank. De Consumentenbond denkt er net zo over, laat een woordvoerster weten.
Dat veel Nederlanders dat laatste toch niet doen, heeft volgens Bulthuis waarschijnlijk ook te maken met wat ze het Icesave-trauma noemt. Daarmee doelt ze op de IJslandse bank die stuntte met hoge rentes, maar tijdens de crisis in 2008 in financiële problemen kwam. Met dat bankendebacle in het achterhoofd zijn veel mensen huiverig om met hun spaargeld zomaar over te stappen naar een prijsvechter.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
42 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
14 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
16 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
17 uur geleden