Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gelderse politiek boos over stikstofaankoop voor Lelystad Airport

Gelderse politiek boos over stikstofaankoop voor Lelystad Airport

ARNHEM (ANP) - Een meerderheid van provinciale politici in Gelderland is boos over het feit dat de Schiphol Group stikstofrechten van Gelderse boerderijen heeft opgekocht om een natuurvergunning voor Lelystad Airport te kunnen aanvragen. Zes partijen maken zich grote zorgen over deze opkoop en willen van Gedeputeerde Staten weten of die gaan meewerken aan de plannen van de Schiphol Group.

CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn ontstemd dat het nu al de tweede keer is dat Gelderse boerenbedrijven worden opgekocht om stikstofruimte te regelen voor een project in een andere provincie. Eerder gebeurde dat voor de verbreding van de snelweg A27 door Amelisweerd in Utrecht. "En nu voor een luchthaven waar binnen onze provincie weinig mensen nog op zitten te wachten", aldus de politici. Veel gemeenten, hun inwoners en de provincies Overijssel en Gelderland zijn erg tegen de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld.

Gedeputeerde Staten moeten de vergunningen van de betrokken bedrijven intrekken om de stikstofruimte vrij te maken. Bij de aankoop van ruimte voor de A27 hebben de Gelderse politici bepaald dat ze daar zwaar op tegen zijn. Nu willen de partijen weten of GS van plan zijn om dat wel voor de stikstofruimte voor Lelystad Airport te doen.

De fracties willen ook weten hoeveel boerderijen er eigenlijk zijn aangekocht door de Schiphol Group en of GS op de hoogte waren van de plannen. Bovendien willen ze weten of er in Gelderland nog meer boerderijen worden gekocht voor andere projecten en hoeveel dan. Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft onder meer door de Veluwe heel veel natuurgebied binnen de grenzen. Daardoor zijn er ook veel veehouders die hun bedrijf moeten aanpassen of die mogelijk gaan stoppen.

Meer uit Politiek

Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

21 uur geleden
Farmers Defence Force: Rutte schuift vooruit en doet niets

DEN HAAG (ANP) - "Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee." Zo reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. "Iedereen zit nu vast", stelt ze.

22 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

1 dag geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

1 dag geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

1 dag geleden