
Gelderland wil tijdelijke stop zonne- en windparken
ARNHEM (ANP) - De Gelderse Provinciale Staten willen dat het college tijdelijk geen besluiten meer neemt over nieuwe wind- en zonneparken. De partijen willen dat het college eerst "inzicht" vergaart in de problemen die er zijn met het volle elektriciteitsnet in Gelderland. Wat dit plan betekent voor het halen van de klimaatdoelen in de provincie, is niet direct duidelijk.
Gelderland behoort tot de provincies waar de problemen met het stroomnet het grootst zijn, zo kwam in oktober naar voren in cijfers van Netbeheer Nederland. In Gelderland staan al 1500 bedrijven op de wachtlijst voor aansluiting op het net. Zij moeten dus wachten op de vestiging of uitbreiding van hun bedrijf. Verstopping van het energienet wordt ook wel netcongestie genoemd.
"Bij een nog verder oplopende netcongestie zal dit zelfs voor woonwijken, individuele woonhuis- en/of bedrijfsaansluitingen kunnen gelden", schrijven de Gelderse partijen (initiatiefnemer BBB en VVD, SGP en JA21). Ook het CDA, de ChristenUnie en FVD stemden voor. De partijen willen dat het college inzichtelijk maakt hoe groot de problemen zijn en tot dat moment "pas op de plaats" maakt met nieuwe initiatieven voor bijvoorbeeld grote wind- en zonneparken. Dat betekent dat het college aanvragen voor nieuwe initiatieven pas behandelt als er meer informatie over de problemen met het stroomnet is, aldus BBB-fractievoorzitter Rik Loeters. Die informatie moet er in het tweede kwartaal van volgend jaar zijn.
Juridische consequenties 'onduidelijk'
Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil (CU) zei dat de "juridische consequenties" van het voorstel op dit moment niet duidelijk zijn. Vanwege de "complexiteit" van het onderwerp kan het college pas later iets zeggen over de gevolgen van de motie. Dat leverde bezwaar op van onder meer D66. Normaal gesproken zegt het college tijdens een debat wat het vindt van een voorstel. Vreugdenhil merkte nog wel op dat het college niet verplicht is om een motie over te nemen.
Statenleden van andere partijen vroegen zich af hoe dit idee strookt met het coalitieakkoord, dat werd opgesteld door BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP. In het akkoord staat dat de provincie zich houdt aan de afspraken over de zogenoemde regionale energiestrategieën, waarin staat hoe doelen voor duurzame opwekking van elektriciteit en warmte worden behaald. Een motie van GroenLinks waarin de Staten vragen "door te gaan met windprojecten die invulling geven aan de regionale energiestrategieën", werd eveneens aangenomen. Ook VVD, CDA en CU stemden voor.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode gaan maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
5 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
8 uur geleden