Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland denkt dat er komende vijf jaar 12.000 huur- en koopwoningen bijgebouwd kunnen worden door verdiepingen toe te voegen aan bestaande gebouwen, het zogenoemde 'optoppen'. De provincie gaat woningbouwcorporaties en gemeenten helpen dit te realiseren in Gelderland.

Zuid-Holland maakte eind vorig jaar ook al bekend met het optoppen aan de slag te gaan. In Gelderland staat de methode volgens een woordvoerder nog helemaal "in de kinderschoenen". Toch denkt de provincie dat het bouwen van 12.000 huizen in vijf jaar "realistisch" is. Woningen bovenop bestaande woningen zijn volgens Gelderland een goed alternatief voor nieuwbouw, omdat ze geen extra (schaarse) grond kosten en de bouw duurzamer en goedkoper is. Het bouwen van een optopwoning duurt volgens een woordvoerder maximaal twee jaar. Maar sommige kunnen er mogelijk al in een jaar staan.

De woningen zijn vaak kleiner en de bedoeling is dat ze ook goedkoper zijn voor woningzoekenden dan normale nieuwbouw. "Dat is goed nieuws voor starters op de woningmarkt", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Dirk Vreugdenhil. De eerste woningen komen in Ede, waar de gemeente samen met woningcorporatie Woonstede zes gebouwen gaat optoppen. De eerste huizen moeten daar eind volgend jaar op het dak staan.

Gelderland moet tot 2030 in totaal 104.000 woningen bijbouwen. Dat gaat volgens experts moeilijk worden, onder meer door het gebrek aan ambtenaren en geld.

Meer uit Binnenland

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israƫl en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

2 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

4 uur geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

4 uur geleden
Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

6 uur geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

7 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

7 uur geleden
NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn. Dat meldt woordvoerder Paul Teixeira van de NVJ in reactie op de waarschuwing die Omroep PowNed kreeg over het programma PowNed of View: De Prikpen, over het omstreden middel Ozempic. Het risico zou zijn dat de documentaire reclame zou maken voor het middel.

8 uur geleden