Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk

Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk

ARNHEM (ANP) - Gelderland rekent op een "substantieel deel" van de ruim 24 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere gebiedsplannen in de provincies. Dat is nodig omdat de grootste provincie van Nederland bijna altijd bovenaan staat op de lijstjes van maatregelen die op allerlei gebied genomen moeten worden. Gelderland staat volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth voor "een enorme opgave, een unieke situatie die in Nederland zijn weerga niet kent", zei hij woensdag.

Gelderland moet de helft van de totale stikstofbeperking realiseren, aldus Drenth. In de provincie liggen de twee droogste gebieden van Nederland, de Veluwe en de Achterhoek. De provincie heeft na Noord-Brabant de meeste boeren. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Ook de mobiliteit, recreatie, bouw, binnenvaart en behoud van flora en fauna vragen in Gelderland de meeste ruimte. Gelderland telt 2,1 miljoen inwoners, van wie er een miljoen in het landelijk gebied wonen.

"In delen van de provincie komen zoveel problemen bij elkaar dat de samenleving ontwricht raakt als we niet snel aan de slag gaan", aldus Drenth. "Denk aan het opkopen van boerenbedrijven. Dat kan in een dorp betekenen dat ook de school en de supermarkt verdwijnen omdat het aantal inwoners te klein wordt. Alle maatregelen voor de toekomst hebben zo'n enorme impact dat we allemaal samen moeten nadenken hoe we het zullen aanpakken." Gedeputeerde Staten hebben daarom woensdag alle plannen en onderzoeken die in de afgelopen jaren zijn gedaan gepubliceerd. Het is de basis voor het gebiedsplan, dat elke provincie moet inleveren bij stikstofminister Christianne van der Wal, die in november met een landelijk plan wil komen.

60 miljoen

Gelderland heeft zelf al ongeveer 60 miljoen euro in maatregelen gestoken. Daarnaast wordt 80 miljoen euro aan subsidie besteed aan innovaties in de landbouw. De provincie sorteert volgens Drenth voor op enorme uitgaven die de komende jaren nog zullen volgen. Hoewel het kabinet nog moet besluiten over onder meer een opkoopregeling voor boeren die moeten verdwijnen en over het landbouwakkoord wil de provincie doorwerken, zegt Drenth.

"Gelderland is cruciaal voor de oplossing van de landelijke plannen voor natuur, klimaat, landbouw en water. Daar moet ook het Rijk heel veel geld in steken. Als er geen geld is, moeten de ambities omlaag. Maar ons grootste probleem nu is tijd. We kunnen niet meer langs de weg van geleidelijkheid werken. Het moet snel, en dat vraagt heel veel van de samenleving", aldus Drenth.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

5 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

11 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

14 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden