Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gelderland mag Railterminal naast Betuwelijn aanleggen

Gelderland mag Railterminal naast Betuwelijn aanleggen

DEN HAAG (ANP) - De provincie Gelderland mag doorgaan met de aanleg van de Railterminal Gelderland bij het dorp Valburg naast de Betuwelijn. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist, nadat de provincie een aantal fouten in het eerdere plan voor het containeroverslagpunt had hersteld. De gemeente Overbetuwe, inwoners en omwonenden van de terminal hebben lang geprobeerd om de aanleg tegen te houden, omdat zij aantasting van hun landelijke leefomgeving vrezen.

De railterminal wordt een overslagpunt voor het op- en afladen van containers op goederentreinen, die via de Betuwelijn van en naar Duitsland en Oost-Europa rijden. Dat maakt het volgens de provincie mogelijk om goederen die anders per vrachtwagen zouden worden vervoerd op de trein naar Rotterdam of richting Duitsland en Italië te zetten. Dat zou duizenden vrachtwagenritten per jaar schelen en dus ook de uitstoot aanzienlijk beperken.

Gelderland heeft nu vastgelegd dat de railterminal maximaal 340 vrachtwagenbewegingen per dag mag veroorzaken op een weg naar het terrein, die speciaal zal worden aangelegd. Eerder was dat aantal ritten geschat, maar niet precies vastgelegd.

Geluidswerende maatregelen

De hoogste bestuursrechter is het met bezwaarmakers eens dat het overslagpunt bij drie woningen voor meer geluidsbelasting zal zorgen. Maar dat komt niet alleen door de railterminal, aldus de Raad van State, maar ook door meer verkeer op een doorgaande weg in de buurt, wat niets te maken heeft met de aanleg van het overslagpunt. Aangezien beloofd is dat er geluidswerende maatregelen aan de woningen zullen worden genomen en de geluidshinder volgens onderzoek niet extreem hoog is, mocht de provincie de toename van geluidshinder bij de woningen aanvaardbaar achten. Zeker gezien het belang van het project, aldus de hoogste bestuursrechter.

De Railterminal Gelderland komt vlak naast de snelweg A15 en de Betuwelijn te liggen. Nu de aanleg door mag gaan, kunnen bedrijven zich tot eind van dit jaar inschrijven voor de aanleg van exploitatie van het overslagpunt.

Zorgen omwonenden

De provincie noemt de uitspraak "een belangrijke mijlpaal". De aanbesteding wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. In de reactie gaat Gelderland niet in op de zorgen van omwonenden. Wel stelt de provincie dat het gebied door de komst van het project "nog aantrekkelijker" wordt als vestigingslocatie voor bedrijven, wat weer een positief effect moet hebben op de werkgelegenheid in de regio.

Meer uit Politiek

Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

3 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

1 dag geleden
Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

1 dag geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

1 dag geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

1 dag geleden
Wilders heeft premierskandidaat op het oog

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

2 dagen geleden
EU-families PvdA en GL sluiten coalitie met radicaal rechts uit

ROTTERDAM (ANP) - De Europese Socialisten en Democraten en de Europese Groenen gaan in Brussel hoe dan ook niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen, zoals de Europese Conservatieven (ECR) en Hervormers en de groep Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook de PVV behoort.

2 dagen geleden