
Gelderland loopt vast met regeling voor legalisering boeren
ARNHEM (ANP) - De rijksregeling om het werk te legaliseren van boeren die in het verleden geen vergunning nodig hadden voor het uitstoten van stikstof is te ingewikkeld, vindt Gelderland. De provincie kan maar een van deze zogeheten PAS-melders legaliseren met de regeling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat heeft de regeling, die komende donderdag sluit, volgens Gelderland te kort opengesteld.
"Helaas kunnen we met de maatregel voorlopig veel minder PAS-melders helpen dan we hoopten, omdat de regeling te complex is. We willen daarom dat de minister met een praktisch beter uitvoerbare regeling komt", laat de Gelderse stikstofgedeputeerde Harold Zoet (BBB) weten.
Eén PAS-melder
Het ministerie trok in april 250 miljoen euro uit voor de twaalf provincies om PAS-melders te legaliseren. Voor Gelderland is 22,3 miljoen beschikbaar, maar de staatssteunregels maakten het volgens de provincie "bijna onmogelijk" om het geld in te zetten. Volgens die regels mag een provincie namelijk geen boerderij kopen om zo stikstofuitstoot te beperken en een PAS-melder te legaliseren.
Doordat een bedrijf zijn activiteiten heeft gestaakt is het toch gelukt één PAS-melder met de vrijgekomen stikstofruimte te legaliseren. De provincie hoopt voor het einde van het jaar een vergunning te verlenen.
Drie subsidieregelingen
In Gelderland hebben 237 bedrijven zich gemeld als PAS-melder. Die moeten in februari 2025 allemaal zijn gelegaliseerd. Van de 36 aanvragen die helemaal zijn behandeld komen er dertien in aanmerking voor legalisering. Voor de andere 23 is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat destijds een vergunning had moeten worden aangevraagd.
De provincie ziet wel andere mogelijkheden om PAS-melders te helpen. In oktober stelt het ministerie de stikstofruimte beschikbaar uit de zogeheten saneringsregeling varkenshouderij, die tien Gelderse PAS-melders kan helpen. En in september opent Gelderland zelf drie subsidieregelingen voor verplaatsing, innovatie en omschakeling van agrarische bedrijven. Daarnaast werkt de provincie aan een regeling voor het deels beëindigen van veehouderijen, maar daar is nog wel extra geld van de rijksoverheid voor nodig.
Bijna 2500 boeren
Gedeputeerde Zoet zegt hard bezig te zijn met het bieden van perspectief aan boeren die door willen. Hij roept het Rijk op stikstofruimte die landelijk vrijkomt in te zetten voor PAS-melders.
Het Programma Aanpak Stikstof uit 2009 gaf bijna 2500 boeren ruimte stikstof uit te stoten, maar de Raad van State bepaalde in 2019 dat de regeling onrechtmatig was.
Meer uit Binnenland
VRIES (ANP) - De 'poederbrief' waarin uiteindelijk meel met een koekjesrecept bleek te zitten, zag er "anders" uit en was gericht aan de burgemeester. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo. De Drentse gemeente meldde dat meerdere gemeenten, mogelijk tweehonderd, de brief hadden ontvangen. Het gemeentehuis van Tynaarlo werd na de vondst ontruimd.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
33 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
48 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
1 uur geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
3 uur geleden