Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gelderland: doodschieten wolf misschien niet te voorkomen

Gelderland: doodschieten wolf misschien niet te voorkomen

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland maakt zich zorgen dat een jonge wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe misschien doodgeschoten moet worden. Volgens de provincie zijn er op dit moment geen middelen meer om het dier af te schrikken in een acute situatie, waarmee doodschieten voorkomen zou kunnen worden. Dat is volgens de provincie het gevolg van het verbod dat de rechter woensdag uitvaardigde op het beschieten van een wolf met een paintballgeweer.

In het nationale park lopen een of meer wolven die niet meer bang zijn voor mensen. Sommigen menen dat de jonge dieren gewoon nieuwsgierig zijn, anderen denken dat de roofdieren stiekem gevoerd zijn en zo mensen zijn gaan associëren met voedsel. De provincie Gelderland wilde het dier of de dieren laten schrikken door ze te beschieten met verfballetjes, wat in de Verenigde Staten ook wel gebeurt. Maar de rechter vond dat besluit niet goed genoeg onderbouwd en verbood het.

De provincie stelt dat nadere onderbouwing "om langjarig en diepgravend onderzoek" vraagt. "Wij willen snel handelen op basis van de op dit moment best beschikbare kennis om escalatie te voorkomen. Het doen van langjarig onderzoek past daar niet bij", aldus de provincie. Gelderland heeft al bij minister Christianne van der Wal (Natuur) om ruimere mogelijkheden gevraagd om in te kunnen grijpen in geval van nood. De wolf is nu op Europees niveau zwaar beschermd en mag niet verjaagd, verstoord of beschoten worden.

De rechtbankbeslissing van woensdag is een voorlopige voorziening in afwachting van een definitieve uitspraak. Begin volgend jaar behandelt de rechtbank in een bodemprocedure het geding dat De Faunabescherming aanspande tegen de provincie over het paintballschieten. Een uitspraak in die zaak kan daarna nog maanden duren.

Meer uit Binnenland

OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

8 minuten geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

14 minuten geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

28 minuten geleden
Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

42 minuten geleden
DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.

1 uur geleden
Yeşilgöz: verband politiecontrole en afkomst heel ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) vindt het "heel goed" dat er voor het eerst cijfers zijn over de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormde voor een politiecontrole. In de Veiligheidsmonitor van statistiekbureau CBS over 2023 is dat voor het eerst meegenomen. Ruim een derde van de mensen met Marokkaanse ouders heeft het gevoel dat hun afkomst of huidskleur een rol speelde. Dat getal "moet je wel kunnen duiden", vindt Yeşilgöz. "Het is zo'n ingewikkeld onderwerp."

1 uur geleden
Net genoeg opvangplekken beschikbaar voor vluchtelingen Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft nog net genoeg opvangplekken beschikbaar voor mensen die nu de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Er zijn in totaal 170 bedden vrij voor nieuwe vluchtelingen, een fractie meer dan de 160 eerder deze maand. Dat was de kleinste marge in de opvang sinds het begin van de oorlog en de start van de vluchtelingenstroom twee jaar geleden.

1 uur geleden