Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geld voor stikstofmaatregelen boeren in noordelijke provincies

Geld voor stikstofmaatregelen boeren in noordelijke provincies

LEEUWARDEN (ANP) - Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.

Het gaat om de Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie. De maatregelen moeten de ammoniakuitstoot van stallen verminderen.

Boeren kunnen tussen de 1500 en 3000 euro krijgen voor advies en het maximum voor de investeringen is 60.000 euro per bedrijf. Het advies wordt volledig gedekt en de investeringen voor maximaal 80 procent. De provincies hebben nu een bedrag van 13,75 miljoen beschikbaar gesteld uit een pot van in totaal 55 miljoen euro. De subsidieverlening gaat in delen. "We willen kijken hoe dingen zich ontwikkelen." Het geld is niet per provincie verdeeld, maar "wie het eerst komt die het eerst maalt", zegt Fokkinga.

Bedrijven kunnen met het geld alleen investeren in vernieuwingen die bewezen de stikstofuitstoot verminderen. De maatregel verandert niets aan stikstofvergunningen van boeren. "Het komt volledig ten goede aan de natuur", stelt Fokkinga. Het betekent volgens de gedeputeerde ook niet dat andere maatregelen niet meer nodig zijn, "maar dit kan ook helpen".

Meer uit Binnenland

Opvang 2e Exloërmond blijft iets langer open

2E EXLOËRMOND (ANP) - De tijdelijke nachtopvanglocatie waar tweehonderd asielzoekers terechtkunnen in 2e Exloërmond blijft iets langer open. Eigenlijk zou de opvang zondag sluiten, maar dat gebeurt nu pas dinsdag. De gemeente Borger-Odoorn, waar het Drentse 2e Exloërmond onder valt, meldt vrijdag te hebben besloten tot de verlenging na een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

19 minuten geleden
Gedenktekens en 100.000 euro om betaalde tramritten Joden

AMSTERDAM (ANP) - Er komen gedenktekens bij drie tramhaltes in Amsterdam met informatie over de deportatie per tram van Joodse Amsterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook stelt de gemeente Amsterdam 100.000 euro beschikbaar aan het Centraal Joods Overleg (CJO) ter compensatie van het geld dat vervoersbedrijf GVB verdiende aan de tramritten. Dat melden de gemeente Amsterdam en het GVB vrijdag.

33 minuten geleden
Hotels en vakantieparken nog amper benaderd voor asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

39 minuten geleden
Iets drukker op de weg dan normaal op Goede Vrijdag

DEN HAAG (ANP) - Het is vrijdag aan het begin van de middag iets drukker dan normaal op een Goede Vrijdag rond dezelfde tijd. Dat komt behalve door vakantieverkeer vermoedelijk ook door een aantal ongelukken en asfaltschade op de A1, waardoor een rijstrook dicht is. Omstreeks 12.45 uur staat er zo'n 300 kilometer file, meldt de ANWB, terwijl dat normaal rond die tijd op Goede Vrijdag circa 250 kilometer is.

49 minuten geleden
Leeftijdsgrens voor fatbikes juridisch niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch niet mogelijk om alleen vanaf een bepaalde leeftijd toe te staan om op een fatbike te rijden, zeggen onderzoekers van Sweco. In een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft het adviesbureau dat het moeilijk is om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere e-bikes.

53 minuten geleden
Waarschuwing voor slechte luchtkwaliteit door paasvuren

BILTHOVEN (ANP) - De paasvuren die zondag en maandag worden aangestoken, vooral in het oosten van het land, kunnen daar leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Mensen kunnen daar gezondheidsklachten van krijgen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 uur geleden
Tom Egbers gaat weer programma's maken voor de NOS

HILVERSUM (ANP) - Tom Egbers mag weer programma's gaan maken voor de NOS. De omroep heeft laten weten dat er een overeenstemming is bereikt met de presentator, nadat hij eerder naar de rechter was gestapt. Volgens de NOS gaat hij programma's "met afstand tot de dagelijkse sportactualiteit" maken. Hij legt zich toe op verhalende programma's en documentaires. Ook gaat hij voor de NOS nog een aantal podcasts verzorgen.

1 uur geleden