Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geld voor boa's is niet de oplossing voor betere coronacontrole

Geld voor boa's is niet de oplossing voor betere coronacontrole

BAARN (ANP) - Extra geld voor bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) en politie is niet de oplossing om de controle op de coronapas in het uitgaansleven te verbeteren. Dat zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Volgens Kuin kan de door demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus gereserveerde 45 miljoen euro voor politie en boa's beter besteed worden aan de horeca, zodat daar meer personeel aangesteld kan worden om te controleren. "De taak van de boa is om steekproefsgewijs te controleren of de controle in orde is", zegt hij.

Nu de besmettingen weer oplopen, gaan er stemmen op om de handhaving van de coronacontrole in het uitgaansleven aan te scherpen. Voor extra boa's is incidenteel 25 miljoen euro beschikbaar. "Dat is dus minder dan een ton per gemeente", aldus Kuin. "En daarvoor heb je niet meteen mensen op straat. Een fatsoenlijke boa-opleiding duurt twee jaar. Meer boa's voor coronacontroles kan alleen als de gemeenten en de veiligheidsregio's prioriteiten stellen, waardoor ander boa-werk blijft liggen."

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio is tot nu toe over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij de horeca. Het beraad wijst er ook nadrukkelijk op dat naleving van de regels in de eerste plaats een zaak van burgers en ondernemers is. Pas in laatste instantie komen controles op de naleving en eventueel boetes of horecasluitingen aan bod. Het Veiligheidsberaad vergadert maandag, aan de vooravond van een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen.

Volgens Kuin is de verdeling van het incidentele extra geld nog niet besproken met bewindslieden of burgemeesters. De BOA Bond vindt het ook een beter idee om boa's toe te staan dat ze elkaar mogen helpen. Tot nu toe mag een boa alleen in de eigen gemeente optreden. "Maar de ene gemeente heeft veel meer horeca dan de andere. Het zou mooi zijn als de boa's op zeer korte termijn toestemming krijgen om buiten hun eigen gemeente te werken. Daarmee kan de capaciteit in drukke uitgaanssteden wel omhoog, als de gemeenten dat willen."

Meer uit Binnenland

Utrecht: kom niet meer naar stad om drukte bij koningsnacht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.

3 uur geleden
Provincie mag Tata Steel dwangsommen opleggen voor uitstoot

HAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.

7 uur geleden
Faber verlengt grenscontroles opnieuw

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.

7 uur geleden
Onderwegpas moet reizen in OV toegankelijker maken voor minima

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.

7 uur geleden
20-jarige verdachte kunstroof Assen nog vast, twee anderen vrij

ASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.

9 uur geleden
Kabinet houdt vast aan CO2-heffing, bedrijven krijgen meer tijd

DEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriƫle bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.

9 uur geleden
Hogere korting wegenbelasting voor elektrische rijder tot 2029

DEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.

9 uur geleden