Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geld vierde tranche STAP-subsidie ook snel verdeeld

Geld vierde tranche STAP-subsidie ook snel verdeeld

AMSTERDAM (ANP) - Ook het geld van de vierde tranche van de STAP-subsidieregeling voor mensen die een opleiding willen volgen was donderdag snel verdeeld. Volgens uitkeringsinstantie UWV, die de aanvragen afhandelt, was het beschikbare budget iets meer dan twee uur na de opening van het loket op.

Volgens het UWV dienden ruim 44.000 mensen een aanvraag in. De grote interesse in de regeling, die om 10.00 uur weer openging, maakt volgens het UWV duidelijk dat deze in een behoefte voorziet.

De STAP-regeling is bedoeld voor mensen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het idee is dat ze door het volgen van een cursus, training of opleiding hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Voor dit jaar zijn er vijf aanvraagperiodes voor de STAP-regeling. Elke twee maanden gaat het aanvraagloket open.

Trucs

Per persoon is een keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1000 euro, zolang er budget is. De subsidie gaat naar de opleider, niet direct naar de aanvrager. In totaal is er dit jaar 160 miljoen euro beschikbaar, waarmee minimaal 160.000 mensen een opleiding kunnen volgen. Volgend jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar in zes aanvraagperiodes.

Volgens recent onderzoek van RTL Nieuws profiteren cursusaanbieders flink van de STAP-subsidie. Met trucs zouden sommige opleiders proberen zo veel mogelijk geld bij de overheid te claimen. Daardoor raakt de subsidiepot eerder leeg en kunnen minder mensen een cursus volgen. Veel opleiders gaan voor de maximale opbrengst zodra de overheid betaalt. Zo vallen kortingen op cursussen weg als de overheid betaalt, worden alle extra's aangevinkt en gaan de prijzen omhoog.

Slecht uitgewerkt

Vakbond CNV noemde de regeling eerder goed bedoeld maar slecht uitgewerkt. Het neveneffect van hogere kosten zag je volgens de bond vooraf al aankomen. Sinds de start van de STAP-subsidieregeling in maart zijn ook al honderden opleidingen uit het register verwijderd omdat ze bijvoorbeeld niet arbeidsmarktgericht zijn. Ook lopen er nog diverse onderzoeken naar misbruik van de regeling.

Er zijn de afgelopen maanden ook veel meer activiteiten bij gekomen waarvoor je de subsidie kunt krijgen. Het register bestond in maart nog uit zo'n 20.000 cursussen of opleidingen. Nu zijn dat er ongeveer 110.000, verdeeld over 1185 opleiders. Het aantal instanties dat een opleiding aanbiedt neemt daardoor toe. In de vorige periode ging het nog om 771 opleiders.

Meer uit Financieel

Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

1 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

1 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

2 uur geleden
Berlijn en Parijs 'voor 90 procent eens' over begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.

3 uur geleden
Rechter: staking Zweeds postbedrijf tegen Tesla mag doorgaan

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.

3 uur geleden
Fabrikant elektrische auto's Rivian stijgt op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.

4 uur geleden
Veranderende regels in 2025 zorgen voor run op bestelbussen

AMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.

4 uur geleden