Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gekwalificeerde atleten zeker van deelname Spelen in 2021

Gekwalificeerde atleten zeker van deelname Spelen in 2021

LAUSANNE (ANP/RTR) - De sporters die zich al hebben geplaatst voor de Olympische Spelen behouden hun startrecht, ook al is 'Tokio 2020' uitgesteld. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde vrijdag dat alle gekwalificeerde sporters, teams en landen volgend jaar sowieso mogen meedoen. Van alle startbewijzen voor de Spelen is 57 procent verdeeld.

Aan de Olympische Spelen doen ruim 11.000 sporters mee. Heel wat kwalificatietoernooien die deze weken gehouden zouden worden, zijn geschrapt als gevolg van de wereldwijde coronacrisis. Het IOC besloot dinsdag in overleg met Japan om de Spelen daarom naar volgend jaar te verplaatsen. Niet alleen voor het evenement zelf, maar ook voor alle openstaande kwalificatiemomenten moeten nieuwe data gevonden worden.

Het Internationaal Olympische Comité heeft dat telefonisch laten weten, aldus de Nederlandse chef de mission Pieter van den Hoogenband. "Dat is de snelle duidelijkheid waarom wij hadden gevraagd", aldus de voormalig zwemmer.

Nieuwe data

Tevens gaf het IOC nogmaals aan dat er nog steeds naar wordt gestreefd om binnen drie weken de nieuwe data van de Spelen bekend te maken."Ik merk dat er nu waar mogelijk vaart wordt gemaakt," aldus Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF. "Het is echt menens bij alle betrokken partijen om zo snel mogelijk de nieuwe stip op de horizon te krijgen. Dat is in de eerste plaats goed voor sporters en coaches die zo snel mogelijk aan de slag willen met hun nieuwe planning."

"Zodra de data bekend zijn kunnen de internationale federaties de vanwege de coronacrisis geannuleerde kwalificatie-evenementen opnieuw gaan plannen", vervolgt Hendriks. "En zodra die planning bekend is kunnen wij, ook in overleg met bonden en sporters, het vervolg van de nog openstaande kwalificatietrajecten gaan bepalen. Het blijft natuurlijk wel zo dat er in sommige sporten ook nog een interne selectie moet worden geregeld omdat Nederland maar één startplaats heeft."

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft aangegeven de lijn van het IOC te volgen. Gekwalificeerde atleten blijven ook in deze discipline gekwalificeerd.

Meer uit Sport

Atlete Kipyegon verbetert ook wereldrecord op 5000 meter

PARIJS (ANP) - Atlete Faith Kipyegon (29) heeft een week na haar wereldrecord op de 1500 meter ook het wereldrecord op de 5000 meter verbeterd. De Keniaanse kwam bij wedstrijden in de Diamond League in Parijs tot 14.05,20.

4 uur geleden
Noorse tennisser Ruud opnieuw naar finale Roland Garros

PARIJS (ANP) - Casper Ruud heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de finale van het tennistoernooi van Roland Garros bereikt. De 24-jarige Noorse nummer 4 van de wereld versloeg de Duitser Alexander Zverev, die in de laatste set zelfs werd weggespeeld. Ruud won met overtuigende cijfers in drie sets: 6-3 6-4 6-0.

6 uur geleden
Pijnlijke nederlaag hockeyers in Pro League tegen Australië

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeymannen hebben hun overwinning van woensdag in de Pro League op India (4-1) geen goed vervolg kunnen geven. Het team van bondscoach Jeroen Delmee ging in Eindhoven hard onderuit tegen Australië: 2-7.

6 uur geleden
Tennisser Alcaraz na krampaanval vooral teleurgesteld in zichzelf

PARIJS (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz was na zijn verloren partij in de halve finale van Roland Garros tegen Novak Djokovic vooral teleurgesteld in zichzelf. "Dit had mij niet mogen overkomen", zei de Spaanse nummer 1 van de wereld, die aan het begin van de derde set last kreeg van kramp en het duel met moeite uitspeelde.

6 uur geleden
Topfavoriet Alcaraz na krampaanval kansloos tegen Djokovic

PARIJS (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft door fysiek ongemak aan het begin van de derde set kansloos verloren van Novak Djokovic in de halve finale van Roland Garros. De Spaanse topfavoriet kreeg last van kramp, onder meer in zijn been. Tot dat moment ging zijn partij tegen de nummer 3 van de wereld grotendeels gelijk op, in het vervolg raakte Alcaraz vrijwel geen bal meer, 6-3 5-7 6-1 6-1. Van opgeven wilde hij in een vol stadion in Parijs echter niet weten.

8 uur geleden
Hockeysters winnen in Pro League ook van Australië

EINDHOVEN (ANP) - De hockeysters van Oranje hebben hun ongeslagen status in de Pro League behouden. De ploeg van bondscoach Paul van Ass versloeg Australië in Eindhoven met 7-2. Halverwege stond het 4-1.

1 dag geleden
Swiatek voor derde keer naar eindstrijd Roland Garros

PARIJS (ANP) - Iga Swiatek heeft zich voor de derde keer in haar loopbaan geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Poolse nummer 1 van de wereld was met 6-2 7-6 (7) te sterk voor de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die in de tiebreak een setpunt onbenut liet.

1 dag geleden