Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geheime dienst: PKK financiert terreur vanuit Zweden

Geheime dienst: PKK financiert terreur vanuit Zweden

STOCKHOLM (ANP/DPA) - De verboden Koerdische arbeiderspartij PKK steunt naar de inschatting van de Zweedse geheime dienst terroristische activiteiten vanuit Zweden. "Daarbij kan het gaan om het oproepen tot en rekrutering voor terreurdaden, maar ook om de financiering daarvan", zei Susanne Trehörning, de plaatsvervangend chef van de inlichtingendienst Säpo, zaterdag tegen persbureau TT.

"Ik ga geen precieze bedragen noemen, maar het gaat om aanzienlijke sommen geld", aldus Trehörning. Ze benadrukte dat van de PKK geen directe dreiging met aanslagen in het land uitgaat. Begin deze maand arresteerde de Zweedse politie een man die vermoedelijk heeft geprobeerd fondsen te werven voor de PKK.

Zweden vroeg in mei vorig jaar met Finland het lidmaatschap van de NAVO aan. Alle lidstaten van het bondgenootschap moeten daarvoor hun goedkeuring uitspreken. Turkije weigert dat tot dusver. Ankara beschuldigt Zweden ervan niet vastberaden genoeg op te treden tegen personen en groeperingen die de regering-Erdogan als terroristisch bestempelt. Daartoe behoort de PKK, die ook in de EU op de lijst van terreurorganisaties staat.

Om het meningsverschil bij te leggen, beloofde Zweden aan Turkije strenger te zullen optreden tegen terrorisme. Komende zomer treedt daarvoor nieuwe wetgeving in werking. "Die stelt ons in staat al in te grijpen wanneer iemand begint toenadering te zoeken tot een terreurorganisatie", lichtte Trehörning toe.

Meer uit Buitenland

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

14 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

28 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

1 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

4 uur geleden
Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

5 uur geleden