Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geheime dienst: PKK financiert terreur vanuit Zweden

Geheime dienst: PKK financiert terreur vanuit Zweden

STOCKHOLM (ANP/DPA) - De verboden Koerdische arbeiderspartij PKK steunt naar de inschatting van de Zweedse geheime dienst terroristische activiteiten vanuit Zweden. "Daarbij kan het gaan om het oproepen tot en rekrutering voor terreurdaden, maar ook om de financiering daarvan", zei Susanne Trehörning, de plaatsvervangend chef van de inlichtingendienst Säpo, zaterdag tegen persbureau TT.

"Ik ga geen precieze bedragen noemen, maar het gaat om aanzienlijke sommen geld", aldus Trehörning. Ze benadrukte dat van de PKK geen directe dreiging met aanslagen in het land uitgaat. Begin deze maand arresteerde de Zweedse politie een man die vermoedelijk heeft geprobeerd fondsen te werven voor de PKK.

Zweden vroeg in mei vorig jaar met Finland het lidmaatschap van de NAVO aan. Alle lidstaten van het bondgenootschap moeten daarvoor hun goedkeuring uitspreken. Turkije weigert dat tot dusver. Ankara beschuldigt Zweden ervan niet vastberaden genoeg op te treden tegen personen en groeperingen die de regering-Erdogan als terroristisch bestempelt. Daartoe behoort de PKK, die ook in de EU op de lijst van terreurorganisaties staat.

Om het meningsverschil bij te leggen, beloofde Zweden aan Turkije strenger te zullen optreden tegen terrorisme. Komende zomer treedt daarvoor nieuwe wetgeving in werking. "Die stelt ons in staat al in te grijpen wanneer iemand begint toenadering te zoeken tot een terreurorganisatie", lichtte Trehörning toe.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

1 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

4 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

4 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

7 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

7 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

9 uur geleden