
Gefrustreerde oppositie wil einddatum afhandelen toeslagenaffaire
DEN HAAG (ANP) - Boze oppositiepartijen willen alsnog dat het kabinet met een deadline komt voor het afhandelen van het toeslagenschandaal. Een motie van PvdA'er Henk Nijboer om toch met een "harde einddatum" te komen, kreeg in elk geval al steun van de SP, GroenLinks, FVD en DENK. Verantwoordelijk staatssecretaris Aukje de Vries ziet niets in zo'n deadline.
De emoties liepen hoog op tijdens het moeizame debat. Aanwezige gedupeerden liepen teleurgesteld weg van de publieke tribune. Eerder op de avond zongen de ouders "het duurt te lang", van het liedje van Davina Michelle.
De Kamer is al jaren uiterst ontevreden over de problemen met de hersteloperatie, die zich blijven opstapelen. Sommige ouders moeten nu al maanden wachten op compensatie. De verwachting is dat het voor sommige gedupeerden jaren duurt voordat ze een eindoordeel - en daarmee de gepaste vergoeding - krijgen van hun dossier.
Frustraties
Vrijwel de voltallige Tweede Kamer uitte frustraties over het vastgelopen proces. Ouders die gedupeerd zijn door de staat, moeten nu weer ellenlang wachten op een overheidsorganisatie, is de teneur. De Vries gaf aan open te staan voor enkele voorstellen die uit de coalitie kwamen, maar ziet niets in "hele grote stelselwijzigingen", die mogelijk juist voor verdere vertraging zorgen.
Oppositiepartijen vinden De Vries veel te star. Maar de meeste kritiek kreeg premier Mark Rutte, die volgens sommige Kamerleden schitterde door afwezigheid. Tot drie keer toe probeerde de volledige oppositie Rutte naar de Kamer te krijgen, desnoods om het debat pas na de verkiezingen af te maken. Maar de coalitie blokkeerde dat verzoek.
Het kabinet stapte in januari 2021 op vanwege de harde conclusies in het rapport Ongekend onrecht, van de Kamercommissie die het toeslagenschandaal onderzocht. Jarenlang werden tienduizenden ouders onterecht als fraudeur behandeld. Zij moesten grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen, met grote financiële en soms persoonlijke problemen tot gevolg.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden