Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geestelijken Russisch-orthodoxe kerk Amsterdam weg om 'druk Rusland'

Geestelijken Russisch-orthodoxe kerk Amsterdam weg om 'druk Rusland'

AMSTERDAM (ANP) - Geestelijken van de Russisch-orthodoxe parochie in Amsterdam verlaten de kerk omdat ze zich onder druk gezet voelen door hun aartsbisschop en de Russische staat, meldt de kerk in een persbericht.

Het gaat om vier priesters en de diaken van de parochie, de 'Heilige Nikolaas van Myra'. De geestelijken nemen de "zeer moeilijke stap met pijn in het hart".

Het was de laatste tijd onrustig rondom de kerk nadat deze had aangegeven de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk, Kirill, niet meer te noemen in erediensten wegens uitspraken van deze patriarch over de Russische invasie in Oekraïne. Afgelopen dinsdag werd de kerk beklad met het omstreden pro-Russische Z-symbool. Diensten werden afgelast.

In het persbericht stelt de kerk kort na de stellingname over Kirill "onaangekondigd bezoek" te hebben gekregen van aartsbisschop Elisey, die met een diplomatieke auto naar een kerkdienst van de parochie was gekomen. Hij zou hebben opgeroepen tot excuses van de Amsterdamse geestelijken. Na de dienst zou hij hen hebben gezegd "dat zowel het patriarchaat als het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou op dit moment aandacht hebben" voor de kerk.

Druk

De geestelijken voelen zich onder druk gezet "door zowel de bisschop als de Russische staat om terug te komen op het eerdere, zorgvuldig overwogen standpunt. Deze druk brengt de spirituele veiligheid van de kerkgemeenschap en haar leden in gevaar".

De vier en de diaken hebben een verzoek gedaan aan het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel om in dat bisdom te worden opgenomen. Het bestuur van de parochie steunt het besluit van de geestelijken. Over twee weken besluit een algemene ledenvergadering of de kerkgemeenschap de geestelijkheid volgt naar de andere stroming binnen de Russisch-orthodoxe kerk. In de tussentijd blijft de kerk gesloten, "deels vanwege de veiligheid en deels vanwege de gespannen situatie, die het moeilijk maakt om gebedsvolle vieringen te houden".

Meer uit Binnenland

Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

55 minuten geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

3 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

4 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

4 uur geleden
OM komt met strafeisen in zaak wapen- en drugshandel Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie houdt vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch haar requisitoir, gevolgd door de strafeisen in het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss.

4 uur geleden
Uitspraak Hoge Raad over teruggave Krim-kunstschatten

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak aan wie de Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven. Eerder oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat de archeologische topstukken terug moesten naar Oekraïne.

4 uur geleden
Stroom op Curaçao grotendeels terug na black-out van enkele uren

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao hebben veel bewoners donderdagavond weer stroom gekregen na een black-out van enkele uren. Volgens elektriciteitsbedrijf Aqualectra is de stroomuitval te wijten aan een kapotte hoofdkabel in een van de stations van het bedrijf.

4 uur geleden