Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geestelijken Russisch-orthodoxe kerk Amsterdam weg om 'druk Rusland'

Geestelijken Russisch-orthodoxe kerk Amsterdam weg om 'druk Rusland'

AMSTERDAM (ANP) - Geestelijken van de Russisch-orthodoxe parochie in Amsterdam verlaten de kerk omdat ze zich onder druk gezet voelen door hun aartsbisschop en de Russische staat, meldt de kerk in een persbericht.

Het gaat om vier priesters en de diaken van de parochie, de 'Heilige Nikolaas van Myra'. De geestelijken nemen de "zeer moeilijke stap met pijn in het hart".

Het was de laatste tijd onrustig rondom de kerk nadat deze had aangegeven de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk, Kirill, niet meer te noemen in erediensten wegens uitspraken van deze patriarch over de Russische invasie in Oekraïne. Afgelopen dinsdag werd de kerk beklad met het omstreden pro-Russische Z-symbool. Diensten werden afgelast.

In het persbericht stelt de kerk kort na de stellingname over Kirill "onaangekondigd bezoek" te hebben gekregen van aartsbisschop Elisey, die met een diplomatieke auto naar een kerkdienst van de parochie was gekomen. Hij zou hebben opgeroepen tot excuses van de Amsterdamse geestelijken. Na de dienst zou hij hen hebben gezegd "dat zowel het patriarchaat als het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou op dit moment aandacht hebben" voor de kerk.

Druk

De geestelijken voelen zich onder druk gezet "door zowel de bisschop als de Russische staat om terug te komen op het eerdere, zorgvuldig overwogen standpunt. Deze druk brengt de spirituele veiligheid van de kerkgemeenschap en haar leden in gevaar".

De vier en de diaken hebben een verzoek gedaan aan het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel om in dat bisdom te worden opgenomen. Het bestuur van de parochie steunt het besluit van de geestelijken. Over twee weken besluit een algemene ledenvergadering of de kerkgemeenschap de geestelijkheid volgt naar de andere stroming binnen de Russisch-orthodoxe kerk. In de tussentijd blijft de kerk gesloten, "deels vanwege de veiligheid en deels vanwege de gespannen situatie, die het moeilijk maakt om gebedsvolle vieringen te houden".

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

1 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

3 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

4 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

5 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

6 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

6 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

7 uur geleden