Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geert Wilders in rechtbank: beveiliging went nooit

Geert Wilders in rechtbank: beveiliging went nooit

SCHIPHOL (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in de strafzaak tegen de 37-jarige Pakistaanse cricketspeler Khalid Latif, die in 2018 zou hebben opgeroepen de politicus te vermoorden, gebruikgemaakt van zijn spreekrecht. Hij vertelde de rechters over de impact van de doodsbedreigingen en de beveiliging die hij krijgt.

"Het gaat om basale dingen die ik niet meer kan doen. Een luchtje scheppen, een blokje om in de buurt, ergens alleen naartoe gaan. Dat alles went nooit. Je leert ermee omgaan, maar het went nooit", zei Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Latif is bij zijn eigen strafzaak niet aanwezig, een advocaat evenmin.

"Ik hoef geen medelijden, maar ik wil wel dat u begrijpt wat dit voor mij en mijn gezin betekent. Door al die fatwa’s ga ik al negentien jaar zwaar beveiligd door het leven. Het begon in 2004 met de toenmalige Hofstadgroep. Ik ben sindsdien nooit meer thuis geweest. Ik heb gewoond in een gevangenis, een kazerne, een politiekantoor. En tot op de dag van vandaag wonen mijn vrouw en ik in een safehouse."

Onvrijheid

"Helaas bestaat een groot deel van mijn leven uit doodsbedreigingen die ik dagelijks krijg, waardoor ik moet leven in onvrijheid", aldus de politicus. "Ik krijg iedere dag opnieuw bedreigingen, ongeveer duizend per jaar. Gisteravond nog kwam er een video binnen van een man met een mitrailleur." Wilders noemde de video’s "gewelddadig en walgelijk materiaal."

Latif is aangeklaagd voor een poging tot uitlokking van moord, opruiing en bedreiging. Het is de eerste keer dat het OM iemand in het buitenland vervolgt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus. De verdachte is in eigen land een bekend persoon. Daardoor heeft de Nederlandse politie hem op de beelden herkend.

Cartoonwedstrijd

Latif plaatste de video als reactie op een door Wilders bedachte cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. In die tijd werd daartegen volop gedemonstreerd in Pakistan.

Wilders hoopt op een veroordeling. "Ik hoop vurig dat de rechtbank een signaal afgeeft dat ik niet vogelvrij ben. Het vrije woord zal de mond niet gesnoerd worden door terreur." Hoewel Latif niet aanwezig is, had Wilders ook een boodschap aan de verdachte: "Zolang ik leef en adem, krijgt u mij niet stil. Uw oproep is abject en zal mij niet doen zwijgen. Ik zal de waarheid blijven spreken, ook als het gaat om uw ideologie. De vrijheid pakt u niet van me af. Ik zal altijd doorgaan, altijd."

Meer uit Politiek

PVV en CDA geven nog geen duidelijkheid over steun asielwetten

DEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.

2 minuten geleden
CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

29 minuten geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

31 minuten geleden
Tweede Kamer verwerpt twee aanscherpingen van PVV op asielwet

DEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.

34 minuten geleden
Struycken kijkt naar Britse sancties tegen genitale verminking

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren zoals in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.

55 minuten geleden
Zorgen Bontenbal over tweestatusstelsel niet weg na brief Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.

1 uur geleden
Schoof in toespraak: slavernijverleden is 'iets van iedereen'

AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.

4 uur geleden