Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen zaligverklaring pater Van der Lugt om bagatelliseren misbruik

Geen zaligverklaring pater Van der Lugt om bagatelliseren misbruik

AMSTERDAM (ANP) - Pater Frans van der Lugt zal naar alle waarschijnlijkheid niet zalig worden verklaard. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Jezuïeten na berichtgeving van het Katholiek Nieuwsblad. Van der Lugt zou het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in West-Europa hebben gebagatelliseerd.

De geruchten dat de zaligverklaring van de baan is heeft de woordvoerder "van zoveel kanten gehoord", dat hij ervan uitgaat dat het inderdaad niet doorgaat. Van der Lugt zou de belastende uitspraken hebben gedaan rond 2009, toen een groep West-Europese bezoekers bij hem was in Homs in Syrië. Hij zou de aandacht voor het misbruik overdreven hebben gevonden en de impact op en geloofwaardigheid van slachtoffers in twijfel hebben getrokken.

De bezoekers hadden melding gemaakt van de uitspraken, maar Van der Lugt zou vlak erna in het ziekenhuis zijn beland waardoor het nooit tot een berisping is gekomen. In het vooronderzoek naar de mogelijkheid tot zaligverklaring van de pater kwam het dossier omhoog.

Van der Lugt werd in april 2014 op 75-jarige leeftijd vermoord in de tuin van zijn klooster in Homs en is daar ook begraven. Hij woonde in Syrië waar hij hulp bood aan mensen die niet konden vluchten voor de burgeroorlog die daar sinds 2011 woedt. Ook zetten hij onder meer een centrum op voor gehandicapte kinderen, gaf psychotherapie en inspireerde duizenden jongeren, zowel christen als moslim, tijdens lange wandeltochten. De oorlog is volgens de woordvoerder van de Nederlandse Jezuïeten de reden dat de lokale bisschop nooit is begonnen aan het officiële proces tot zaligverklaring van Van der Lugt, "omdat die mensen daar wel iets anders aan hun hoofd hebben". Vanuit Nederland zouden wel de eerste stappen zijn gezet door het starten van vooronderzoek in 2019, schrijft het Katholiek Nieuwsblad.

Meer uit Binnenland

Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

45 minuten geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

3 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

4 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

9 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

9 uur geleden