Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen winnaar presidentsverkiezingen Ecuador

Geen winnaar presidentsverkiezingen Ecuador

QUITO (ANP) - De kans lijkt groot dat er een tweede verkiezingsronde nodig is om te bepalen wie de nieuwe president van Ecuador wordt. Volgens exitpolls die zondag zijn gepubliceerd wordt het dan een strijd tussen de socialist Andrés Arauz en de rechtse ex-bankier Guillermo Lasso.

Arauz, ex-minister onder voormalig president Rafael Correa, behaalde tussen de 34,9 en 36,2 procent van het aantal uitgebrachte stemmen. Lasso is goed voor 21 tot 21,7 procent, blijkt uit verschillende opiniepeilingen. De inheemse kandidaat Yaku Perez zou op de derde plaats zijn geëindigd met 16,7 tot 18 procent tijdens de presidentsverkiezingen waaraan een recordaantal van 16 kandidaten deelnam.

Arauz claimde echter dat hij de winnaar is. "We hebben gewonnen. Overweldigende triomf in alle regio's van ons mooie land. Onze overwinning is 2 tegen 1 tegen de bankier", twitterde de ex-minister. Maar hij zei te wachten met het vieren van de overwinning "tot de officiële resultaten naar buiten zijn gebracht".

Dat er geen winnaar zou zijn na de eerste ronde was al verwacht. Daarvoor moet een kandidaat namelijk meer dan de helft van de stemmen of minstens 40 procent met een voorsprong van tien procentpunten halen. De tweede ronde vindt plaats op 11 april.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

5 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

5 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

7 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

8 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

9 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

10 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

11 uur geleden