Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen vervolging Kaag na aangiften om 'financiering terrorisme'

Geen vervolging Kaag na aangiften om 'financiering terrorisme'

DEN HAAG (ANP) - De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee aangiften gedaan toen zij nog minister van Buitenlandse Handel en van Buitenlandse Zaken was. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft daarop een oriënterend onderzoek naar ambtsmisdrijven gedaan. Maar daaruit "zijn geen aanknopingspunten aangetroffen die een strafrechtelijk opsporingsonderzoek kunnen dragen", laat justitieminister Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de regels moet zij naar aanleiding van de conclusie van de procureur-generaal beslissen of er een opsporingsonderzoek komt. De Tweede Kamer kan overigens ook nog besluiten om eventueel wel een opdracht tot vervolging te geven.

Volgens de aangevers heeft Kaag geregeld dat subsidie is verstrekt aan de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC), terwijl zij volgens de aangevers wist van banden tussen deze organisatie en het Peoples Front for the Liberation of Palestine (PFLP). PFLP is een organisatie die door de Europese Unie als terroristische organisatie is aangemerkt. Maar er zijn volgens de procureur-generaal "geen aanknopingspunten voor de stelling dat geldelijke steun daadwerkelijk is gebruikt voor terroristische activiteiten".

Er zijn volgens hem ook geen aanwijzingen dat Kaag met opzet terrorisme zou financieren. Het beleid was er juist op gericht te voorkomen dat de financiering gebruikt zou worden voor doeleinden die in strijd zouden zijn met het Nederlands buitenlands beleid. Als aanwijzingen zouden bestaan van banden tussen UAWC en PFLP, zou geen subsidie worden verstrekt, concludeert de procureur-generaal.

In de Grondwet is vastgelegd dat parlementariërs en bewindspersonen wegens ambtsmisdrijven die zij hebben gepleegd tijdens hun functie, kunnen terechtstaan voor de Hoge Raad. Dat kan ook nog na hun aftreden. De opdracht daartoe is aan de regering of aan de Tweede Kamer.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 3 maanden geleden
dat mens hoort niet in de regering te zitten--teveel sympatie voor terroristen. boter op haar hoofd? zulke figuren ontspringen altijd de dans. kijk maar naar rutte: zelfs na zoveel liegen en bedriegen blijft hij in het torentje.
AadRolloos 3 maanden geleden
Inderdaad Farmer 100 % gelijk
Farmer. 3 maanden geleden
Mevrouw Kaag heeft eerder, toen zij nog in dienst was van het ministerie van Buitenlandse zaken en in Jeruzalem verbleef, blijk gegeven van sympathie voor de toenmalige terreurorganisatie PLO van Yasser Arafat. Het gezin is destijds samen met deze discutabele terrorist op de foto vereeuwigd. Dus e.e.a. verwondert mij niet.

Meer uit Binnenland

Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

8 minuten geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

1 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

3 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

3 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

7 uur geleden
Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

DEN HAAG (ANP) - Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.

7 uur geleden
Rotterdam weer opgeruimd na relletjes om verloren finale

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam is donderdagochtend weer op orde na een onrustige nacht vanwege de verloren wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. De gemeentelijke dienst Stadsbeheer, die schade nog opmaakt, was van 05.00 uur tot 10.00 uur in de weer om de stad op te ruimen.

8 uur geleden