Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen verscherpt toezicht meer op tappen data door AIVD en MIVD

Geen verscherpt toezicht meer op tappen data door AIVD en MIVD

DEN HAAG (ANP) - De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) is gestopt met het verscherpt toezicht houden op het grootschalig onderscheppen van internetverkeer. Volgens de commissie hebben de inlichtingendiensten AIVD en MIVD de afgelopen tijd onder meer hun interne controle verbeterd.

Het verscherpte toezicht werd een jaar geleden ingesteld. Uit onderzoek over de periode tussen 1 mei 2018 en 21 maart 2021 bleek namelijk dat bij de zogeheten kabelinterceptie er "onvoldoende invulling" werd gegeven aan de wettelijke zorgplicht. Die plicht houdt onder meer in dat de manier waarop de inlichtingendiensten de onderschepte gegevens verwerken voortdurend gecontroleerd wordt en dat een en ander volgens de wettelijke regels verloopt.

Het verscherpte toezicht is nu niet meer nodig, aldus de CTIVD, ook omdat de inlichtingendiensten een aantal toezeggingen hebben gedaan. Zo zal uitbreiding van kabelinterceptie stapsgewijs plaatsvinden en elke nieuwe uitbreiding komt er pas als er aan "de daarvoor benodigde randvoorwaarden, inclusief de zorgplichtaspecten" is voldaan.

De introductie van kabelinterceptie was een belangrijk onderdeel van de in 2018 ingevoerde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ‘sleepwet’ genoemd. Het op grote schaal tappen van internetverkeer heeft tot veel discussie geleid, vanwege de grote inbreuk op de privacy van burgers. Dit was mede aanleiding voor het onderzoek van de CTIVD.

Meer uit Binnenland

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

2 uur geleden
Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Hij vertegenwoordigt Lucas Winnips, die werd aangehouden omdat hij opriep om zaterdag naar een blokkade van Extinction Rebellion te gaan op de A12. Winnips kreeg na verhoor een gedragsaanwijzing mee van het Openbaar Ministerie, die stelt dat de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet.

3 uur geleden
OM: geen veranderingen na overleg met Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdag overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Volgens een woordvoerder van het OM was het "een uitwisseling van standpunten, we hebben over en weer onze zorgen aan elkaar geuit, en dat is ook het enige. Er is niets veranderd met het oog op hun actie."

3 uur geleden
Klimaatactivist eist opheffing gebiedsverbod voor betoging A12

DEN HAAG (ANP) - De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat. Activist Lucas Winnips werd vorige week aangehouden omdat hij via sociale media mensen had opgeroepen om zaterdag deel te nemen aan een klimaatbetoging op de A12, de snelweg die Den Haag in gaat. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De activist kreeg daarbij te horen dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals het stuk snelweg heet.

9 uur geleden
OM eist in hoger beroep in moordzaak advocaat Derk Wiersum

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie komt vrijdag in hoger beroep met de strafeisen tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. Het tweetal, Moreno B. en Giërmo B. (geen familie), staat terecht voor het gerechtshof Amsterdam, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De verdachten zeggen dat zij onschuldig zijn.

9 uur geleden
Tellers speuren in de tuin naar mussen en andere vogels

ZEIST (ANP) - Vele tienduizenden tellers speuren vrijdag, zaterdag of zondag hun tuin of balkon weer af naar tuinvogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. De mus voert al jaren de lijst aan als meest getelde vogel in de wintertuin, gevolgd door het koolmeesje. De Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar en is ondertussen zo bekend dat het fenomeen recent is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland, zegt Vogelbescherming Nederland, organisator van de telling.

9 uur geleden
Brand in Heerlens appartementencomplex onder controle

HEERLEN (ANP) - De brand die donderdagavond laat uitbrak in een appartementencomplex in Heerlen is onder controle. Het pand was een aantal uur ontruimd en voor de bewoners was er nachtopvang geregeld. Halverwege de nacht mochten de meeste mensen naar hun woning terugkeren, meldde de brandweer. Acht woningen zijn voorlopig onbewoonbaar.

13 uur geleden