Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen verrassingen in Michigan: Biden en Trump winnen primaries

Geen verrassingen in Michigan: Biden en Trump winnen primaries

LANSING (ANP) - De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Michigan hebben niet tot verrassingen geleid. Aan Democratische zijde won president Joe Biden ruim, hij stond in een tussentijdse uitslag op 81 procent van de stemmen. Aan Republikeinse zijde kreeg voormalig president Donald Trump met 68 procent een flinke meerderheid. Alle grote Amerikaanse media hebben Biden en Trump tot winnaars uitgeroepen.

Waar Trump in Nikki Haley, die bijna een derde van de stemmen kreeg, nog enigszins serieuze tegenstand heeft voor de presidentsnominatie van zijn partij, heeft Biden nauwelijks concurrentie. Figuren als de schrijfster Marianne Williamson (3 procent) en Dean Phillips (3 procent), een vrij onbekend lid van het Huis van Afgevaardigden, trekken hoogstens proteststemmen.

Toch werd de Democratische voorverkiezing in Michigan, waar veel kiezers een Arabische achtergrond hebben, nauwlettend gevolgd. Amerikaanse moslimorganisaties en progressieve groepen hadden opgeroepen om uit protest tegen Bidens onvoorwaardelijke steun voor Israël blanco te stemmen. Die actie kreeg de steun van tal van progressieve prominenten in de staat.

'Uncommitted'

Volgens tussentijdse uitslagen vinkten ruim 77.000 kiezers het vakje 'uncommitted' aan en kozen daarmee voor geen enkele Democratische kandidaat. Dat komt neer op zo'n 12 procent van de stemmen en dat wordt gezien als een fors aantal. Trump won bij de presidentsverkiezingen van 2016 in de staat van de Democrate Hillary Clinton met ongeveer 11.000 stemmen verschil.

Michigan heeft iets meer dan 10 miljoen inwoners en heeft sinds 1992 bij presidentsverkiezingen bijna altijd met een kleine meerderheid Democratisch gestemd. Biden won er bij de vorige presidentsverkiezingen van Trump, toen met ongeveer 150.000 stemmen verschil.

Meer uit Buitenland

Griekse premier waarschuwt tegen gebruik landsnaam Macedonië

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bekritiseert de nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, voor haar gebruik van de oude landsnaam Macedonië. Hij waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de mogelijke toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie.

51 minuten geleden
Netanyahu op gedenkdag: Israël voert strijd tegen monsters

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - Israël heeft maandag de oorlogsdoden herdacht op de jaarlijkse Dag van de Herinnering. Premier Benjamin Netanyahu hield een speech en omschreef de huidige oorlog in Gaza als een strijd voor het voortbestaan van zijn land.

1 uur geleden
Pro-Palestijns protest breidt uit over universiteiten België

LEUVEN/ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Studenten hebben uit protest tegen het Israëlische optreden in Gaza gebouwen van de universiteiten in Leuven en Antwerpen bezet. Ze eisen net als medestanders die al langer kamperen in een Gents universiteitsgebouw dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken.

1 uur geleden
Israëlische defensieminister praat VS bij over operatie Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken bijgepraat over de oorlog in de Gazastrook. Het telefoongesprek ging over onder meer de "nauwkeurige operatie" in Rafah, aldus Gallants kantoor.

1 uur geleden
Aankomend defensieminister Rusland wil betere zorg voor soldaten

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De aankomende Russische minister van Defensie Andrej Beloöesov zegt dat hij zich wil inzetten voor Russische militairen. Die verdienen volgens de econoom betere toegang tot huisvesting, medische zorg en uitkeringen.

2 uur geleden
Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "zeker volstrekt betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

3 uur geleden
Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

3 uur geleden