Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen uittocht bedrijven door klimaatuitspraak Shell'

'Geen uittocht bedrijven door klimaatuitspraak Shell'

AMSTERDAM (ANP) - De uitspraak in de milieurechtszaak tegen Shell zal er niet direct voor zorgen dat buitenlandse bedrijven Nederland verlaten. "Maar als je nu overweegt om je in Nederland te vestigen, neem je dit wel mee", denkt Kars de Graaf. De hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen voorziet ook de mogelijkheid dat bedrijven vaker voor de rechter gedaagd zullen worden.

Echte gevolgen voor het vestigingsklimaat zullen er niet meteen zijn. "Er komt ongetwijfeld nog een hoger beroep en dan is het afwachten of het vonnis hetzelfde uitvalt, want het is echt een interpretatie van het recht door de rechter." Bovendien zijn er ook in andere landen al zaken tegen bedrijven geweest, al hadden die minder succes.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland denken eveneens dat bedrijven sowieso al hun best doen om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen en dat deze uitspraak niet onmiddellijk afschrikt. Zij zien wel een belangrijke rol voor de overheid om te zorgen dat het vestigingsklimaat in orde blijft. "We moeten het aantrekkelijk maken om juist in Nederland te verduurzamen. Dan blijven banen behouden." De ondernemersverenigingen bestuderen de uitspraak nog verder.

Niet op ieder bedrijf toepasbaar

Overheden werden al vaker door de rechter verplicht meer te doen om opwarming van de aarde te beperken, maar bij bedrijven gebeurde dat nog niet. De Graaf zag dan ook dat er door juristen verrast werd gereageerd op de uitspraak. "De maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm heeft nu ook ineens een milieutoepassing gekregen en dat is nieuw."

Toch is de uitspraak niet direct op ieder bedrijf toepasbaar. "De rechter besloot vooral dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen." Eiser Milieudefensie kon dan ook aantonen wat dat beleid was in de afgelopen jaren en dat Shell daarmee niet genoeg deed.

Voor Shell is het wellicht een mogelijkheid verder te gaan dan het concern tot nu toe wilde. "Tegen krachten rondom het bedrijf die niet te veel wilden doen om CO2-uitstoot te beperken, kan de directie nu wijzen op deze uitspraak", stelt De Graaf.

Meer uit Financieel

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

41 minuten geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

2 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

3 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

4 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

5 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

5 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

5 uur geleden