Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Geen uittocht bedrijven door klimaatuitspraak Shell'

'Geen uittocht bedrijven door klimaatuitspraak Shell'

AMSTERDAM (ANP) - De uitspraak in de milieurechtszaak tegen Shell zal er niet direct voor zorgen dat buitenlandse bedrijven Nederland verlaten. "Maar als je nu overweegt om je in Nederland te vestigen, neem je dit wel mee", denkt Kars de Graaf. De hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen voorziet ook de mogelijkheid dat bedrijven vaker voor de rechter gedaagd zullen worden.

Echte gevolgen voor het vestigingsklimaat zullen er niet meteen zijn. "Er komt ongetwijfeld nog een hoger beroep en dan is het afwachten of het vonnis hetzelfde uitvalt, want het is echt een interpretatie van het recht door de rechter." Bovendien zijn er ook in andere landen al zaken tegen bedrijven geweest, al hadden die minder succes.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland denken eveneens dat bedrijven sowieso al hun best doen om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen en dat deze uitspraak niet onmiddellijk afschrikt. Zij zien wel een belangrijke rol voor de overheid om te zorgen dat het vestigingsklimaat in orde blijft. "We moeten het aantrekkelijk maken om juist in Nederland te verduurzamen. Dan blijven banen behouden." De ondernemersverenigingen bestuderen de uitspraak nog verder.

Niet op ieder bedrijf toepasbaar

Overheden werden al vaker door de rechter verplicht meer te doen om opwarming van de aarde te beperken, maar bij bedrijven gebeurde dat nog niet. De Graaf zag dan ook dat er door juristen verrast werd gereageerd op de uitspraak. "De maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm heeft nu ook ineens een milieutoepassing gekregen en dat is nieuw."

Toch is de uitspraak niet direct op ieder bedrijf toepasbaar. "De rechter besloot vooral dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen." Eiser Milieudefensie kon dan ook aantonen wat dat beleid was in de afgelopen jaren en dat Shell daarmee niet genoeg deed.

Voor Shell is het wellicht een mogelijkheid verder te gaan dan het concern tot nu toe wilde. "Tegen krachten rondom het bedrijf die niet te veel wilden doen om CO2-uitstoot te beperken, kan de directie nu wijzen op deze uitspraak", stelt De Graaf.

Meer uit Financieel

UBS begint vanaf juni met schrappen duizenden banen, meldt krant

ZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse bank UBS gaat dit jaar in vijf rondes afscheid nemen van duizenden medewerkers in het kader van een kostenbesparingsplan, te beginnen in juni. Dat meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung zondag op basis van een ingewijde.

22 minuten geleden
Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

2 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden