Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen titelprolongatie voor schaker Giri in Wijk aan Zee

Geen titelprolongatie voor schaker Giri in Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE (ANP) - Anish Giri heeft zijn titel in Tata Steel Chess niet kunnen prolongeren. De Nederlandse grootmeester verloor in de halve finales van de tiebreaks van het 17-jarige Indiase schaaktalent Dommaraju Gukesh. De Chinees Wei Yi schreef de 86e editie van het toonaangevende schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam.

Vier schakers, onder wie de 29-jarige Giri, eindigden de 86e editie van het toonaangevende schaaktoernooi in Wijk aan Zee na dertien ronden klassiek schaken met 8,5 punten en deelden daarmee de eerste plaats. Een zelden voorkomende tiebreak tussen de vier schakers was nodig om de winnaar te bepalen.

In de beslissende partijen snelschaak begon Giri nog met een zege op Gukesh, maar de Indiër won de twee daaropvolgende partijen. Wei Yi rekende in de halve finales af met de Oezbeek Nodirbek Abdoessatorov en troefde in de finale Gukesh af.

Wimbledon

Giri, de huidige nummer tien van de wereld, won vorig jaar in zijn dertiende deelname voor het eerst Tata Steel Chess, liefkozend het Wimbledon van het schaken genoemd. Dat jaar eindigde hij na de dertien reguliere ronden alleen bovenaan. Deze editie begon de Hagenaar zonder al te hoge verwachtingen aan het toernooi na een teleurstellend einde van 2023. Giri had zijn zinnen gezet op kwalificatie voor het Kandidatentoernooi, maar hij slaagde er niet in zich te plaatsen voor het toernooi in april in Toronto, waarin acht schakers uitmaken wie de Chinees Ding Liren mag uitdagen in een tweekamp om de wereldtitel.

De Nederlandse favoriet begon sterk aan het toernooi, maar na de eerste rustdag viel hij terug en moest hij vechten om zijn positie in de kop van het veld vast te houden. Hij kende een goede eindsprint met zeges op zijn landgenoten Jorden van Foreest en Max Warmerdam.

Snelschaken is niet de specialiteit van Giri. Op de WK's rapid en blitz eind vorig jaar in Oezbekistan speelde hij geen rol van betekenis. In Tata Steel Chess van 2021 verloor hij de tiebreak om de eindzege van Van Foreest.

Meer uit Sport

Sprinter Milan voor de derde keer de beste in Giro d'Italia

CENTO (ANP) - Wielrenner Jonathan Milan heeft zijn derde etappezege in de Ronde van Italië geboekt. De Italiaanse sprinter van Lidl-Trek was in de dertiende etappe van Riccione naar Cento na 179 kilometer overduidelijk de beste in de massasprint. Hij bleef Stanislaw Aniolkowski uit Polen en de Duitser Phil Bauhaus voor. Tim van Dijke van Visma - Lease a Bike eindigde als vierde.

31 minuten geleden
Vollering beste bij aankomst bergop in Ronde van Burgos

ALTO DE ROSALES (ANP) - Demi Vollering heeft de tweede etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. De 27-jarige Nederlands kampioene van SD Worx-Protime was in de etappe van Briviesca naar Alto de Rosales de beste na 123 kilometer. Vollering wist op de aankomst bergop de Franse Évita Muzic en landgenote Karlijn Swinkels voor te blijven.

1 uur geleden
Wielrenner Van Aert maakt comeback in Noorwegen na blessure

OSLO (ANP) - Wielrenner Wout van Aert keert volgende week terug in het peloton. De Belg doet mee aan de Ronde van Noorwegen, zo meldt zijn ploeg Visma - Lease a Bike. Hij lag er acht weken uit nadat hij crashte in de eendagswedstrijd Dwars door Vlaanderen. Van Aert brak zijn sleutelbeen, borstbeen en enkele ribben.

3 uur geleden
Verstappen klokt vijfde tijd bij eerste vrije training op Imola

IMOLA (ANP) - Max Verstappen heeft bij de eerste vrije training van de Grote Prijs van Emilia-Romagna de vijfde tijd neergezet. De drievoudig wereldkampioen van Red Bull zag op het circuit van Imola Charles Leclerc (Ferrari) de snelste tijd neerzetten.

3 uur geleden
Letse oud-schaatser Silovs assistent Nederlandse shorttrackers

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB heeft Haralds Silovs aangesteld als assistent-bondscoach van de Nederlandse shorttrackers. De 38-jarige Let tekent een contract tot de Olympische Spelen van 2026. De oud-schaatser is de opvolger van Annie Sarrat, die vorige maand moest vertrekken om een verschil van inzicht over de te volgens koers op weg naar de Spelen van Milaan.

5 uur geleden
Timberwolves verslaan Nuggets en dwingen beslissend duel af in NBA

MINNESOTA (ANP/AFP) - De basketballers van Minnesota Timberwolves hebben een beslissende wedstrijd afgedwongen tegen Denver Nuggets in de playoffs van de NBA. In het zesde onderlinge duel werd het 115-70 voor de thuisploeg, waardoor een zevende en allesbepalende wedstrijd nodig is in de Western Conference.

10 uur geleden
Darter Van Gerwen verliest van Humphries in Sheffield

SHEFFIELD (ANP) - Darter Michael van Gerwen is bij de laatste reguliere speelronde van de Premier League uitgeschakeld in de halve finales. De Brabander, die al zeker was van de play-offs in de Premier League, verloor in Sheffield met 6-3 van Luke Humphries.

16 uur geleden