Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen strafvervolging mariniers om racistische appjes

Geen strafvervolging mariniers om racistische appjes

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar zes mariniers die "kwetsend en beledigend beeldmateriaal" hebben gedeeld in een dienstgerelateerde WhatsAppgroep. Het ging onder meer om "afbeeldingen die uitermate kwetsend zijn voor mensen met een donkere huidskleur", aldus het OM. Omdat de uitlatingen niet in het openbaar zijn gedaan, is vervolging niet op haar plaats, meent justitie.

Eind juni kreeg het ministerie van Defensie een melding over het gedeelde materiaal in de WhatsAppgroep van vijftien mariniers. Zij deden op dat moment mee aan een oefening in Denemarken. Na de melding zijn de zes mariniers die de gewraakte afbeeldingen deelden door de commandant teruggestuurd naar Nederland. Op verzoek van het ministerie heeft het OM het materiaal op strafbaarheid beoordeeld.

Drie appjes zijn als strafbaar aan te merken, aldus het OM donderdag. "Maar voor vervolging is het nodig dat de uitlatingen in het openbaar zijn gedaan", zegt justitie. "Daar is geen sprake van, nu de uitlatingen zijn gedaan in een beperkte, besloten WhatsAppgroep van 15 personen. Er kan niet worden aangetoond dat de militairen de opzet hadden dat de berichten ook openbaar zouden worden, of dat zij bewust het risico hebben genomen dat de afbeeldingen openbaar zouden worden."

Meer uit Binnenland

Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 minuten geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

4 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

6 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

6 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

6 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

9 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

13 uur geleden